
Základní bliny
Bliny jsou lívanečky, které se připravují z pohankové mouky. Rusové je s oblibou servírují ve slané variantě s uzeným lososem. V našem podání zazáří jako občerstvení na jakékoli oslavě. Nebo zvětšete porce a dejte si je k obědu.
Ingredience
- 100 g hladké mouky, prosáté
- 35 g pohankové mouky, prosáté
- ½ lžičky soli
- 1 lžička sušeného droždí
- 125 ml mléka
- 80 g zakysané smetany
- 1 vejce, žloutek a bílek zvlášť
- tuk na vymazání pánve
- uzený losos nebo pstruh lososovitý
- zakysaná smetana
- kapary propláchnuté a osmažené v rostlinném oleji a osušené
- kopr
Na ozdobu
Příprava jídla
1 Obě mouky, sůl a droždí promíchejte v míse. Mléko a zakysanou smetanu dejte do rendlíku na mírný plamen a za stálého míchání dvě minuty prohřívejte, aby byly vlažné. Sejměte z ohně. Přidejte žloutek a prošlehejte, aby se vše spojilo. Mléčnou směs postupně vmíchejte do moučné a vymíchejte dohladka. Zakryjte čistou vlhkou utěrkou a dejte do tepla na půl hodiny, nebo na tak dlouho, aby se na povrchu objevily bubliny.
2 Bílky prošlehejte na sníh – po vytažení metel by se měly tvořit špičky. Přidejte ke směsi a důkladně promíchejte, aby získali stejnorodé těsto.
3 Lehce vymazanou nepřilnavou pánev zahřejte na středním ohni. Na pánev po lžičkách nanášejte hmotu a pečte minutu až dvě, nebo tak dlouho, aby se na povrchu objevily bubliny. Otočte a pečte ještě minutu dvě, nebo dozlatova. Nechte zchladnout. Zdobte.
Přidat komentář