Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Základní bliny

Bliny jsou lívanečky, které se připravují z pohankové mouky. Rusové je s oblibou servírují ve slané variantě s uzeným lososem. V našem podání zazáří jako občerstvení na jakékoli oslavě. Nebo zvětšete porce a dejte si je k obědu.

Vydání: 2009/5
Autor:
Hodnocení:
15 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 30 blinů
Doba přípravy: Do 10 minut
+ kynutí
PT20M
Opékání 0:20
Chléb a pečivo Východoevropská

Ingredience

    • 100 g hladké mouky, prosáté
    • 35 g pohankové mouky, prosáté
    • ½ lžičky soli
    • 1 lžička sušeného droždí
    • 125 ml mléka
    • 80 g zakysané smetany
    • 1 vejce, žloutek a bílek zvlášť
    • tuk na vymazání pánve

    Na ozdobu

    • uzený losos nebo pstruh lososovitý
    • zakysaná smetana
    • kapary propláchnuté a osmažené v rostlinném oleji a osušené
    • kopr

     

Příprava jídla

1 Obě mouky, sůl a droždí promíchejte v míse. Mléko a zakysanou smetanu dejte do rendlíku na mírný plamen a za stálého míchání dvě minuty prohřívejte, aby byly vlažné. Sejměte z ohně. Přidejte žloutek a prošlehejte, aby se vše spojilo. Mléčnou směs postupně vmíchejte do moučné a vymíchejte dohladka. Zakryjte čistou vlhkou utěrkou a dejte do tepla na půl hodiny, nebo na tak dlouho, aby se na povrchu objevily bubliny.

2 Bílky prošlehejte na sníh – po vytažení metel by se měly tvořit špičky. Přidejte ke směsi a důkladně promíchejte, aby získali stejnorodé těsto.

3 Lehce vymazanou nepřilnavou pánev zahřejte na středním ohni. Na pánev po lžičkách nanášejte hmotu a pečte minutu až dvě, nebo tak dlouho, aby se na povrchu objevily bubliny. Otočte a pečte ještě minutu dvě, nebo dozlatova. Nechte zchladnout. Zdobte.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bliny s uzeným kuřetem a fenyklem

Bliny s červenou řepou a kozím sýrem

Bliny s vejci a kaviárem z lososa

Ricottové bliny s marinovanou fetou a rajčaty

Přidat komentář