
Malinovo-borůvkový koláč s limetovým sirupem
Koláč, který můžete bez obav vzít s sebou na výlet. Snadno se krájí, balí i přenáší. Recept se vám bude hodit i při přípravě občerstvení na piknik.
Ingredience
- 225 g másla, změklého + další na vymazání
- 225 g třtinového cukru
- 4 střední vejce
- šťáva a kůra ze 2 limet (pokud možno chemicky neošetřených)
- 25 g mletých mandlí
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- špetka soli
- 100 g směsi borůvek a malin
- 8 lžic limetové šťávy (asi ze 4 limet)
- strouhaná kůra z 1 limety (pokud možno chemicky neošetřené)
- 140 g světlého třtinového cukru
Na sirup
Příprava jídla
1 Vyložte formu 20 x 20 cm pečicím papírem a potřete ho máslem. Máslo utřete s cukrem, pak jedno po druhém zašlehejte vejce, kůru a šťávu z limet, mandle a mouku prosátou se solí a kypřicím práškem. Zlehka do těsta zamíchejte 3⁄4 malin a borůvek. Vlijte do formy, uhlaďte povrch a posypte zbývajícím ovocem.
2 Pečte v troubě při 170 stupních asi hodinu, až bude střed na dotyk pružný a zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. Pokud koláč příliš hnědne, přikryjte ho alobalem.
3 Mezitím připravte sirup. V kastrůlku zvolna zahřejte limetovou šťávu, kůru a cukr. Na mírném ohni míchejte, až se cukr rozpustí, ale směs by ještě neměla bublat.
4 Upečený koláč propíchejte špejlí a ihned zalijte připraveným sirupem. Po vychladnutí vyjměte z formy, sloupněte papír, nakrájejte a zabalte do plechové krabice.
Přidat komentář