Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vařený květák se sýrem

Geniální svou jednoduchostí. Připravíte ho rychle a kdekoli. Stačí vám jeden hrnec a pak už jen čekejte na údiv a ovace hostů.
Vydání: 2010/6
Autor:
Hodnocení:
32 (hlasy)
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření 5-10 minut
P
Zelenina Česká

Ingredience

    • 1 velký květák
    • 1⁄4 lžičky mletého kmínu + sůl
    • 200 g tvrdého sýra, hrubě strouhaného (ementál, čedar, gouda či směs sýrů)
    • 1–2 lžíce másla
    • svazek pažitky, petrželky nebo libečku
    • tatarská omáčka k podávání
    • vařené nové brambory k podávání

Příprava jídla

1 Květák rozeberte na čtyři části nebo větší růžičky, seřízněte košťál a ponořte ho na 10 minut do studené osolené vody. Zbavíte se tak případných skrytých škůdců. Potom květák opláchněte, vložte do kastrolu, zalijte vroucí vodou, osolte a přidejte mletý kmín. Vařte 5–10 minut doměkka tak, aby růžičky zůstaly pevnější, ale nebyly převařené. Slijte vodu a květák nechte v kastrole.

2 Ihned dejte na květák kousky másla, posypte nastrouhaným sýrem, pažitkou, přiklopte poklicí a překryjte utěrkou. Nechte chvíli stát, aby se sýr úplně rozehřál. Okamžitě poté podávejte s vařenými novými bramborami a tatarskou omáčkou.

Něco navíc
Při vaření na chvíli odklopte poklici, aby mohly uniknout čpavé látky. Pokud vaříte květák v celku, nechte ho máčet v osolené vodě ještě dalších 10 minut, naopak malé růžičky stačí propláchnout. Podle chuti kombinujte různé druhy sýrů – výraznější chuť bude mít s uzeným  nebo plísňovým sýrem. Květák se sýrem můžete i zapéct, ale takto nejlépe vynikne jeho pravá a jemná chuť.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář