
Bezinková šťáva
Tato šťáva se nevaří, květy se louhují zastudena. V nápoji tak zůstane zachováno maximální množství cenných látek. Výborná prevence před nachlazením i jako přísada do nápojů, dresinků a dochucení pokrmů.
Ingredience
- 20 velkých květů bezinek
- 2 biocitrony, omyté a nakrájené
- 1,5 kg cukru krupice (podle chuti, na uvedené 2 l vody optimálně 1–2 kg)
- 1–2 lžíce kyseliny citronové
Příprava jídla
1 Převařte a nechte vychladnout dva litry vody. Zastřihněte stonky, květy důkladně vyperte ve studené vodě, zbavte všech nečistot a nechte je okapat. Omyjte citrony a nakrájejte je na plátky
2 Květy vložte do čisté sklenice na zavařování, skleněné mísy či džbánu. Přidejte citrony, zalijte vychladlou vodou, přikryjte utěrkou a nechte stát 24 hodin v chladnější místnosti.
3 Přeceďte přes jemný cedník vyložený gázou nebo látkovou plenkou. Ze zachycených květů vymačkejte všechnu tekutinu. Vsypte cukr a kyselinu citronovou a míchejte do úplného rozpuštění cukru; trvá to asi 15 minut. Plňte do sterilních suchých lahví, zazátkujte a uložte v chladničce. Čerstvá šťáva vydrží 7–10 dní. Déle ji můžete uchovat podle našich rad (viz Tipy & triky).
Podívejte se také na osvěžující limonádu z černého bezu
TIPY & TRIKY
- Bezovou šťávu zmrazte v sáčcích vhodných do mrazáku, tvořítkách na led nebo malých plastových lahvích. Ty plňte jen do dvou třetin, led se mrazem rozpíná; po zamražení můžete pro jistotu povolit víčka. V mrazničce šťávu takto šetrně uchováte až do zimy.
- Sterilujte v uzavřených skleněných lahvích 20 minut při 70 °C a po vychladnutí uchovejte v chladu a temnu.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Jana Korábová
6. Červen 2015 17:16
Jana Kopřivová
5. Říjen 2015 14:58
Alena Černohousová
30. Duben 2016 11:15
Hana Slováková
13. Červen 2016 00:29
BulkovaB@seznam.cz
15. Červen 2016 20:07