Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Lokum neboli Turkish delight

Tahle pochoutka z Blízkého východu vydrží i několik měsíců, darujte ji!
Vydání: 2010/6
Autor:
Hodnocení:
10 (hlasů)
Počet porcí: Na 1,5 kg sladkostí
Doba přípravy: Více než hodinu
Vaření: 1 hodina
P
Cukroví Balkánská

Ingredience

    • máslo na vymazání formy
    • 1 kg krupicového cukru
    • 200 g škrobu (radši kukuřičného)
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 1 a 1⁄2 lžíce růžové vody (například Marks & Spencer)

    Na posypání
    • cca 200 g moučkového cukru
    • 50 g škrobu (radši kukuřičného)

    Případně
    • směs ořechů (pistácie, vlašské a lískové ořechy), kokos, vanilková a ořechová tresť
    • citronová tresť a žluté barvivo
    • červené barvivo

Příprava jídla

1 Vymažte širší pekáček máslem a vyložte papírem na pečení.

2 V hrnci na mírném ohni zahřejte krupicový cukr, citronovou šťávu a asi 350 ml vody. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, a přiveďte k varu. Hrnec odstavte z ohně. Smíchejte škrob a 750 ml vody a na středním ohni míchejte, dokud nezmizí hrudky. Až hmota získá konzistenci lepidla, přidejte rozpuštěný cukr s citronovou šťávou. Pořádně míchejte asi 5 minut, pak stáhněte plamen a nechte hodinu bublat. Pokud se vám nepodařilo rozmíchat hrudky škrobu, tak je klidně rozšlehejte ponorným mixérem.

3 Po hodině by směs měla mít jemně zlatavou barvu. A teď přichází vaše kreativní chvilka: pokud se budete držet receptu, přidejte růžovou vodu a pár zrníček červené potravinářské barvy.

4 Nebo můžete místo růžové vody (ne každý ji má rád) použít citronovou tresť, žluté barvivo a pár kapek citronové šťávy.

5 Nebo do směsi zamíchejte v poměru 2 : 1 vanilkovou a ořechovou tresť, přidejte přepůlené ořechy a místo závěrečného cukru moučky poprašte kokosem.

6 Hmotu vlijte do připraveného pekáčku a nechte přes noc ztuhnout. Druhý den vyklopte na plochu posypanou hrnkem moučkového cukru se škrobem nebo kokosem a nakrájejte na pravidelné kostky. Každou kostku pěkně na řezech obalte cukrem/kokosem. Ořechové lokum můžete uložit rovnou do krabice, kousky obalené cukrem nechte trochu oschnout, jinak se vám v krabici opotí a zvlhnou.

7 Podávejte k mátovému čaji nebo kávě vařené v džezvě s tobolkou kardamomu.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář