
Lokum neboli Turkish delight
Tahle pochoutka z Blízkého východu vydrží i několik měsíců, darujte ji!
Vydání: 2010/6
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: Na 1,5 kg sladkostí
Doba přípravy: Více než hodinu
Vaření: 1 hodina
Vaření: 1 hodina
P
Ingredience
- máslo na vymazání formy
- 1 kg krupicového cukru
- 200 g škrobu (radši kukuřičného)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 a 1⁄2 lžíce růžové vody (například Marks & Spencer)
- cca 200 g moučkového cukru
- 50 g škrobu (radši kukuřičného)
- směs ořechů (pistácie, vlašské a lískové ořechy), kokos, vanilková a ořechová tresť
- citronová tresť a žluté barvivo
- červené barvivo
Na posypání
Případně
Příprava jídla
1 Vymažte širší pekáček máslem a vyložte papírem na pečení.
2 V hrnci na mírném ohni zahřejte krupicový cukr, citronovou šťávu a asi 350 ml vody. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, a přiveďte k varu. Hrnec odstavte z ohně. Smíchejte škrob a 750 ml vody a na středním ohni míchejte, dokud nezmizí hrudky. Až hmota získá konzistenci lepidla, přidejte rozpuštěný cukr s citronovou šťávou. Pořádně míchejte asi 5 minut, pak stáhněte plamen a nechte hodinu bublat. Pokud se vám nepodařilo rozmíchat hrudky škrobu, tak je klidně rozšlehejte ponorným mixérem.
3 Po hodině by směs měla mít jemně zlatavou barvu. A teď přichází vaše kreativní chvilka: pokud se budete držet receptu, přidejte růžovou vodu a pár zrníček červené potravinářské barvy.
4 Nebo můžete místo růžové vody (ne každý ji má rád) použít citronovou tresť, žluté barvivo a pár kapek citronové šťávy.
5 Nebo do směsi zamíchejte v poměru 2 : 1 vanilkovou a ořechovou tresť, přidejte přepůlené ořechy a místo závěrečného cukru moučky poprašte kokosem.
6 Hmotu vlijte do připraveného pekáčku a nechte přes noc ztuhnout. Druhý den vyklopte na plochu posypanou hrnkem moučkového cukru se škrobem nebo kokosem a nakrájejte na pravidelné kostky. Každou kostku pěkně na řezech obalte cukrem/kokosem. Ořechové lokum můžete uložit rovnou do krabice, kousky obalené cukrem nechte trochu oschnout, jinak se vám v krabici opotí a zvlhnou.
7 Podávejte k mátovému čaji nebo kávě vařené v džezvě s tobolkou kardamomu.
2 V hrnci na mírném ohni zahřejte krupicový cukr, citronovou šťávu a asi 350 ml vody. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, a přiveďte k varu. Hrnec odstavte z ohně. Smíchejte škrob a 750 ml vody a na středním ohni míchejte, dokud nezmizí hrudky. Až hmota získá konzistenci lepidla, přidejte rozpuštěný cukr s citronovou šťávou. Pořádně míchejte asi 5 minut, pak stáhněte plamen a nechte hodinu bublat. Pokud se vám nepodařilo rozmíchat hrudky škrobu, tak je klidně rozšlehejte ponorným mixérem.
3 Po hodině by směs měla mít jemně zlatavou barvu. A teď přichází vaše kreativní chvilka: pokud se budete držet receptu, přidejte růžovou vodu a pár zrníček červené potravinářské barvy.
4 Nebo můžete místo růžové vody (ne každý ji má rád) použít citronovou tresť, žluté barvivo a pár kapek citronové šťávy.
5 Nebo do směsi zamíchejte v poměru 2 : 1 vanilkovou a ořechovou tresť, přidejte přepůlené ořechy a místo závěrečného cukru moučky poprašte kokosem.
6 Hmotu vlijte do připraveného pekáčku a nechte přes noc ztuhnout. Druhý den vyklopte na plochu posypanou hrnkem moučkového cukru se škrobem nebo kokosem a nakrájejte na pravidelné kostky. Každou kostku pěkně na řezech obalte cukrem/kokosem. Ořechové lokum můžete uložit rovnou do krabice, kousky obalené cukrem nechte trochu oschnout, jinak se vám v krabici opotí a zvlhnou.
7 Podávejte k mátovému čaji nebo kávě vařené v džezvě s tobolkou kardamomu.
Přidat komentář