
Zapečené palačinky se špenátem a rajčaty
Zapečte pohankové palačinky s náplní podle receptu biokuchařky Hanky Zemanové.
Ingredience
- 60 g másla
- 50 g hladké mouky
- 600 ml biomléka
- sůl a špetka muškátového květu
- 2–3 lžíce strouhaného parmazánu
- 150 g špaldové světlé, jemně mleté mouky Bioharmonie
- 150 g pohankové mouky Bioharmonie
- 750 ml biomléka nebo ovesného tekutého mléka
- 1 biovejce
- špetka soli
- 1 lžička olivového panenského oleje
- slunečnicový olej na smažení
- 2 stroužky biočesneku, nasekané
- 200 g listového biošpenátu (může být i mražený)
- 4 masitá biorajčata, spařená a oloupaná, nakrájená na kostičky
Na bešamel
Na palačinky
Na náplň
Příprava jídla
1 V hrnci na másle zpěňte mouku. Míchejte asi minutu, pak zalijte mlékem, osolte, přidejte špetku muškátu a rozšlehejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte ještě 10 minut. Vypněte a vmíchejte parmazán.
2 V pánvi na oleji opékejte česnek asi minutu, pak přidejte rajčata, osolte a duste 3–5 minut, až se začnou rozpadat. Vmíchejte špenát a po minutě vypněte.
3 Z přísad na palačinky ušlehejte řídké těsto. Smažte je na pánvi na troše oleje. Hotové palačinky naplňte špenátovou směsí, sviňte je a narovnejte do pekáčku. Zalijte bešamelem a pečte v troubě předehřáté na 220 °C asi 25 minut, až povrch začne bublat a u okrajů zlátnout.
Něco navíc
Náplň můžete vylepšit oblíbeným sýrem, třeba čerstvým kozím.
Přidat komentář