Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Klasický hovězí vývar

Popis receptu: 
Dobrý hovězí vývar - je chloubou každého kuchaře. Je voňavý, silný, posilující, . . . téměř léčivý. Tato klasická krmě si klade nároky na čas, ale ve výsledku se nám odmění skvělou chutí a nádhernou vůní. http://www.netkucharka.cz http://www.prima-recepty.cz
Autor: Barbora Prescott
Hodnocení:
97 (hlasů)
Počet porcí: 6?
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    500 g i více kvalitního hovězího masa (hřbet nožičky, hrudí, maso z krku nebo plec, oháňka, případně morkové kosti) na větší kusy 1 cibule překrojená napůl 100 g celeru (1/4 celeru) na větší kusy 100 g mrkve (2 stredni mrkve) na větší kusy 100 g petržele na větší kusy prip. 1/2 porku koření: několik kuliček černého pepře a nového koření, bobkovy list -> Boquet garni (snítka zelené petrželky, tymiánu, bobkový list, stroužek česneku, nekolik černých pepřů zabalených do zelené části pórku a svázané motouzkem), špetka soli na dochucení

Příprava jídla

Hovězí maso opláchneme, naklepeme a rozkrájíme na větší kusy. Vložíme do hrnce s asi 2 litry studené vody a přivedeme k varu. Přidáme koření i zeleninu (můžeme ji předem osmahnout), přiklopíme pokličkou. Poklička ale neuzavírá hrnec neprodyšně; polévka potřebuje škvírku k dýchání. Vše necháme nejméně dvě a půl hodiny vařit mírným varem, tzv. táhnout; vývar pak bude méně kalný. Tomu zabráníme také tím, že pokud musíme dolévat vodu, tak vždy použijeme jen vodu vařící. Během vaření hlídáme vývar, aby zůstal čistý a sbíráme vznikající pěnu naběračkou. Vývar scedíme co nejhustším sítkem, případně cedník vyložíme utěrkou předtím vymáchanou v horké vodě a pořádně vyždímanou. Tak získá tu správnou propustnost. Takto připravený vývar můžeme podávat samotný nebo s nakrájeným uvařeným masem a zeleninou, a nebo s játrovými knedlíčky. Připravený vývar můžeme ještě vyčistit např. vajíčkem podle návodu uvedeném v předpisu čištění vývaru a z jeho hladiny odstraníme tuk. Poznámky: Zbylý vývar - můžeme uchovat po částečném odvaření a následném zmrazením v kostkovém tvořítku na led. Získáme výborný domácí masox. Morkové kosti - můžeme před vaření zbavit morku. Polévka pak bude méně mastná.
REKLAMA

Přidat komentář