1. Předehřejeme troubu na 200° C. Omyjeme biopomeranč a oloupeme z něho kůru v jemných proužcích pro dekoraci. Všechny pomeranče oloupeme, vykrájíme měsíčky a šťávu ponecháme stranou v míse. V kastrůlku připravíme sirup z 50 g cukru a 15 cl vody. Přidáme špetku muškátu. Přivedeme do varu a necháme na ohni 3 minuty.
2. Když sirup lehce vychladne, dáme na dno kulaté formy na dort dílky pomerančů a polovinou je zalijeme. Necháme vychladnout.
3. Do mísy s pomerančovou šťávou dáme 2 žloutky se zbylým cukrem a šleháme do rozpuštění cukru (bílky uchováváme stranou). Přidáváme postupně mouku, získáme hladké těsto, do kterého dáme lžičku vanilkového extraktu.
4. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni se dvěma lžícemi vody a máslem. Pečlivě rozmícháme a spojíme s těstem.
5. Z bílků ušleháme pevný sníh (můžeme přidat několik kapek citronu) a jemně ho vmícháme do těsta. Tuto směs pak vlijeme do dortové formy s pomeranči a sirupem.
6. Pečeme přibližně 15 minut. Dortový korpus zůstane lehce mokrý. Vychlazený ho vyklopíme na talíř, můžeme polít zbytkem sirupu a ozdobíme pomerančovou kůrou.
Zdroj:
http://ona.idnes.cz/citrusy-ve-vasi-kuchyni-inspirace-stredomorim-a-ori…