
Uzená ryba s rajčaty
Můžete použít jakoukoli dostupnou uzenou rybu s pevným masem – například tresku
Vydání: 2005/3
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4-6
Ingredience
- 100 g másla
- 50 g hladké mouky
- 1 lžičku worcesterské omáčky
- 600 ml mléka
- 150 g sýra typu čedar, nahrubo nastrouhaného
- 2 lžíce kremžské hořčice
- 1 stroužek česneku, utřený
- 500 g půlených rajčátek, nejlépe třešňových
- 700 g očištěného listového špenátu
- špetku muškátu, čerstvě nastrouhaného
- 500 g uzené ryby, bez kůže a kostiček
- sůl a pepř na dochucení
Příprava jídla
1. Předehřejte troubu na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Na velké pánvi rozpusťte 50 g másla, přidejte mouku a worcesterskou omáčku. Za stálého míchání vařte 1 minutu. Pánev sejměte z ohně a pomalu vlijte mléko. Míchejte, dokud se vše nespojí. Vraťte nad plamen a za stálého míchání zvolna přiveďte k varu. Vařte 2 minuty a poté přimíchejte dvě třetiny nastrouhaného sýra a hořčici. Ochuťte solí a pepřem, odstavte.
2. V jiném kastrolu rozpusťte asi 30 g másla, přidejte česnek, a když se lehce osmahne, přisypte rajčata. Ohřejte je. Směs přesuňte na dno mělké zapékací misky (ideální je čtvercová o rozměrech 28 x 22 cm) a rozprostřete do rovnoměrné vrstvy.
3. V kastrolu teď rozpusťte půlku zbylého másla. Vložte asi polovinu špenátu, 2–3 minuty jej míchejte nad vysokým plamenem, dokud neovadne, a poté přemístěte do cedníku. Totéž zopakujte se zbytkem másla a špenátu – celé množství lístků byste těžko najednou stejnoměrně podusili. V cedníku potom ze špenátu vymačkejte přebytečnou tekutinu. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a rozložte na vrstvu rajčat. Nahoru naklaďte kousky ryby.
4. Ohřejte omáčku. Rovnoměrně jí rybu přelijte a dnem lžíce rozetřete, aby ji dokonale obalila. Posypte zbylým sýrem. Pečte asi půl hodiny, až sýr zezlátne. Zda je uvařená, zjistíte, když rybu nakrojíte nožem – maso by se mělo dělit na vrstvy. Pokrm můžete dopéct pod grilem, aby získal tmavší barvu. Podávejte přímo z misky.
2. V jiném kastrolu rozpusťte asi 30 g másla, přidejte česnek, a když se lehce osmahne, přisypte rajčata. Ohřejte je. Směs přesuňte na dno mělké zapékací misky (ideální je čtvercová o rozměrech 28 x 22 cm) a rozprostřete do rovnoměrné vrstvy.
3. V kastrolu teď rozpusťte půlku zbylého másla. Vložte asi polovinu špenátu, 2–3 minuty jej míchejte nad vysokým plamenem, dokud neovadne, a poté přemístěte do cedníku. Totéž zopakujte se zbytkem másla a špenátu – celé množství lístků byste těžko najednou stejnoměrně podusili. V cedníku potom ze špenátu vymačkejte přebytečnou tekutinu. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a rozložte na vrstvu rajčat. Nahoru naklaďte kousky ryby.
4. Ohřejte omáčku. Rovnoměrně jí rybu přelijte a dnem lžíce rozetřete, aby ji dokonale obalila. Posypte zbylým sýrem. Pečte asi půl hodiny, až sýr zezlátne. Zda je uvařená, zjistíte, když rybu nakrojíte nožem – maso by se mělo dělit na vrstvy. Pokrm můžete dopéct pod grilem, aby získal tmavší barvu. Podávejte přímo z misky.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
31. Srpen 2007 12:33