Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Krakonošovy uzené knedlíky

Lahůdka z hor

Vydání: 2005/3
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Doba přípravy: Do hodiny
PT30M
Vaření 0:30
Česká

Ingredience

    • 400 g uzeného masa
    • 300 g hrubé mouky
    • 200 ml mléka
    • 4 vejce
    • 6 starších rohlíků, nakrájených na kostičky a usušených v troubě
    • sůl, pepř a trochu muškátového oříšku
    • 1    velkou cibuli, jemně nakrájenou
    • 2 lžíce sádla
    • hrst jemně nasekané petrželky

Příprava jídla

1. Uzené maso pokrájejte na kostičky, v míse smíchejte s rohlíky a moukou. Přidejte mléko, vejce, petrželku, sůl a koření. Dejte vařit hrnec vody.

2. Na sádle osmažte cibulku a přidejte ji do těsta. Všechny přísady smíchejte a nechte chvilku odpočinout. Navlhčenýma rukama utvořte koule velikosti tenisáku; vařte je půl hodiny. Vyjměte pomocí dírkované či drátěné naběračky a vidličkou propíchejte, aby mohla uniknout pára.

Domácí tipy Eriky Smékalové :
✶ Knedlíky s uzeným masem jsou samy o sobě syté jídlo, ale tatínek je podává ještě s cibulkou osmaženou na sádle a dušeným sladkokyselým zelím.

✶ Když tvarujete koule, hodně je rukama pěchujte, aby byly pevné a při vaření se nerozpadávaly.

✶ Kromě petrželky můžete použít i jiné koření – v Krkonoších je velmi oblíbený například libeček, připomínající polévkové koření. Vyloženě elegantní vůni dodá zase tymián.

✶ Na tenhle typ knedlíků nemusí rezignovat ani vegetariáni. Místo uzeného do nich můžete dát buď větší množství cibulky, nebo třeba kostičky cukety.

✶ Až třetinu mouky lze nahradit moukou hrubou celozrnnou, žitnou nebo špaldovou. Jsou k mání v široké síti supermarketů i samoobsluh a obchodech se zdravou výživou.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jemný ořechový knedlík s pastinákem

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/05, str.45
Obrazek uzivatele
Nemám ke knedlíkům vztah a nikdy jsem žádné nevařila, ale tyhle vypadaly tak lákavě, že jsem se do nich i když s obavami pustila. Rovnou jsem udělala maso i vege verzi a úspěch byl veliký. Příště už je s klidem zařadím do osvědčených receptů a předložím přátelům. Díky Krakonoši :-)
Obrazek uzivatele
Tento recept byl pro mě skutečným překvapením. Manžel má proti podobným knedlíkům předsudky, ale Krakonošův recept si jej podmanil! Knedlíkům neublížilo ani zamražení. Je to dobrota! :)

Přidat komentář