Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nočky se žloutkovou pěnou a malinami

Jemné těsto, navinulá citronová pěna a maliny – jedním slovem delikatesa.

Vydání: 2010/8
Autor:
Hodnocení:
9 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
PT4M
Vaření 0:04
Česká

Ingredience

    • 2 vejce, zvlášť žloutky a bílky
    • 50 g másla, změklého
    • špetka soli
    • 250 g měkkého jemného plnotučného tvarohu
    • 200–250 g polohrubé mouky
    • 300–400 g čerstvých malin nebo jahod

    NA PĚNU

    • 4 žloutky
    • 4 lžíce moučkového cukru
    • jemně nastrouhaná kůra z 1⁄2 biocitronu
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 4 lžíce suchého aromatického bílého vína, např. muškát, tramín…

Příprava jídla

1 Do velkého kastrolu dejte vařit vodu a trochu ji osolte. Bílky ušlehejte na pevný sníh. V míse utřete máslo se špetkou soli a žloutky a zašlehejte tvaroh. Přisypte mouku (trochu si nechte na podsypání) a společně se sněhem zapracujte do tvarohu. Jestli těsto příliš lepí, přidejte ještě trochu mouky, ale těsto má být měkčí a vláčné.

2 Rozdělte těsto na čtyři části, ale nemačkejte ho, pouze podle potřeby podsypte moukou, aby nelepilo. Vyválejte čtyři tenké dlouhé válečky o průměru 1–1,5 cm. Pokrájejte je šikmo na zhruba 2–2,5cm špalíčky a uvařte je nadvakrát ve vroucí osolené vodě: vařte je 3–4 minuty a potom je vyberte cedníkem a nechte krátce okapat.

3 Mezitím vyšlehejte v ohnivzdorné míse žloutky s cukrem, citronovou kůrou a šťávou do pěny. Mísu položte na hrnec s vroucí vodou (může to být ten, ve kterém jste vařili noky), vmíchejte bílé víno a šlehejte do zhoustnutí; trvá to několik minut. Stále míchejte, aby se pěna na teple nesrazila.

4 Nočky rozdělte na talíře, zalijte žloutkovou pěnou, posypte malinami a podávejte.

NĚCO NAVÍC

  • Pro jistotu zkontrolujte, jestli jsou noky uprostřed uvařené. Pokud je střed ještě bílý, pokračujte ve vaření, v opačném případě ihned vyndavejte.
  • Nočky jsou výborné také s opraženou strouhankou, cukrem a máslem, oříškovou posypkou a javorovým sirupem, nastrouhanou čokoládou a šlehačkou, strouhaným perníkem…
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tvarohové těsto & ovoce

Ovoce s vinnou pěnou

Česká kuchyně – sladká jídla

REKLAMA

Přidat komentář