
Nočky se žloutkovou pěnou a malinami
Jemné těsto, navinulá citronová pěna a maliny – jedním slovem delikatesa.
Ingredience
- 2 vejce, zvlášť žloutky a bílky
- 50 g másla, změklého
- špetka soli
- 250 g měkkého jemného plnotučného tvarohu
- 200–250 g polohrubé mouky
- 300–400 g čerstvých malin nebo jahod
- 4 žloutky
- 4 lžíce moučkového cukru
- jemně nastrouhaná kůra z 1⁄2 biocitronu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 4 lžíce suchého aromatického bílého vína, např. muškát, tramín…
NA PĚNU
Příprava jídla
1 Do velkého kastrolu dejte vařit vodu a trochu ji osolte. Bílky ušlehejte na pevný sníh. V míse utřete máslo se špetkou soli a žloutky a zašlehejte tvaroh. Přisypte mouku (trochu si nechte na podsypání) a společně se sněhem zapracujte do tvarohu. Jestli těsto příliš lepí, přidejte ještě trochu mouky, ale těsto má být měkčí a vláčné.
2 Rozdělte těsto na čtyři části, ale nemačkejte ho, pouze podle potřeby podsypte moukou, aby nelepilo. Vyválejte čtyři tenké dlouhé válečky o průměru 1–1,5 cm. Pokrájejte je šikmo na zhruba 2–2,5cm špalíčky a uvařte je nadvakrát ve vroucí osolené vodě: vařte je 3–4 minuty a potom je vyberte cedníkem a nechte krátce okapat.
3 Mezitím vyšlehejte v ohnivzdorné míse žloutky s cukrem, citronovou kůrou a šťávou do pěny. Mísu položte na hrnec s vroucí vodou (může to být ten, ve kterém jste vařili noky), vmíchejte bílé víno a šlehejte do zhoustnutí; trvá to několik minut. Stále míchejte, aby se pěna na teple nesrazila.
4 Nočky rozdělte na talíře, zalijte žloutkovou pěnou, posypte malinami a podávejte.
NĚCO NAVÍC
- Pro jistotu zkontrolujte, jestli jsou noky uprostřed uvařené. Pokud je střed ještě bílý, pokračujte ve vaření, v opačném případě ihned vyndavejte.
- Nočky jsou výborné také s opraženou strouhankou, cukrem a máslem, oříškovou posypkou a javorovým sirupem, nastrouhanou čokoládou a šlehačkou, strouhaným perníkem…
Přidat komentář