Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Meruňkový (nebo broskvový) džem s vanilkou a rumem

Popis receptu: 
Vanilka a rum dají příjemnou příchuť jak meruňkám, tak broskvím.
Autor: Špůrová Kateřina
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: 3
Doba přípravy: Do hodiny

Ingredience

    1kg vypeckovaných meruněk (nebo vypeckovaných a oloupaných broskví), 350g cukru krupice, 1balíček Gelfixu 3:1, 1 lžička kyseliny citronové (u broskví až 2 lžičky), půlka vanilkového lusku rozdělená na 3 kousky, 4 polévkové lžíce rumu.

Příprava jídla

Vypeckované a očištěné meruňky (nebo vypeckované a oloupané broskve) nakrájíme na menší kousky a přívedeme k varu. Do ovoce přidáme 3 stejné dílky z půlky vanilkového lusku a 4 polévkové lžíce rumu, a zamícháme. Do ovoce vsypeme Gelfix smíchaný se dvěmi lžícemi cukru a minutu povaříme. Pak vsypeme zbytek cukru, přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Vyjmeme vanilku. Do hmoty ponoříme ponorný mixer a ovoce částečně rozmixujeme, tak aby v džemu zůstaly kousky a nebo necháme kousky, tak jak jsou. Vyzkoušíme želírování - kápneme na talířek malou lžičku džemu a pokud netuhne, přidáme lžičku kyseliny citronové a dobře promícháme. Broskve mají pomalejší želírovací prosec, takže je lepší talířek vložit na chvilku do lednice nebo do mrazáku. Pokud je džem řídký, přidáme druhou lžičku kyseliny citronové. Hrnec odstavíme a horký džem plníme do skleniček (toto množství je na 3 sklenice 370ml), do každé skleničky vložíme jeden kousek vanilky. Ihned po naplnění postavíme na víčko, alespoň na 15 minut. Vzhledem k pomalejšímu želírování broskví skleničky po otočení necháme 5 dní stát, aniž bychom s nimi hýbali.
REKLAMA

Přidat komentář