Uvaříme klasickým způsobem špagety v osolené vodě, které scedíme Radši tvrdší, je důležité, aby nebyly rozvařené.
Pro čtyři porce (menší jedlíky) oloupeme větší cibuli a opravdu najemno ji nakrájíme.
Oloupeme jednu až dvě paličky česneku, rozdrtíme na jemno, rozetřeme na placičku vysokou asi jeden centimetr. Po celé ploše česnekové placky posypeme souvislou vrstvou mletým pepřem ( bílý pepř je jemnější) a na to posypeme pálivou paprikou ( pokud vaříme pro větší děti použijeme sladkou papriku). Všechno smícháme a promícháme dohromady v jednu hroudu. Česneku by mělo být dostatečné množství, protože pokud je víc protlaku, výsledná chuť je nepříjemně kyselá. Stejně tak platí, když to přeženeme s pepřem. Nedá se to jíst.
Na oleji necháme zesklovatět cibulku, nepřipálit! Poté přidáme česnek s kořením a smícháme dohromady s cibulkou. Mícháme na mírném ohni, tak dvě minuty. Přidáme protlak a mícháme opět dvě až tři minuty. Je důležitý citlivý odhad.
V originální italské receptuře se nepoužívá rajský protlak, ale velká zralá oloupaná rajčata, která se dusí na oleji a cibulce několik hodin, dokud nevznikne pasta. Je to mnohem lepší, ale kdo má čas?
Sundáme s ohně a smícháme s uvařenými špagetami. Posypeme tvrdým sýrem.
Opravdu vynikající recept. Rodinný poklad.
Suroviny
Porce
4
Suroviny
Porce
4