
Babčák
Málokterý pokrm se může chlubit tolika jmény a obměnami jako placky ze syrových brambor – bramboráky.
Vydání: 2010/10
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Smažení: 40 minut
Smažení: 40 minut
P
Ingredience
- 100 g slaniny, nakrájené na kostičky
- 200 g čerstvých hub, pokrájených
- 800 g syrových brambor
- 2 lžíce horkého mléka
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 vejce
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 lžičky sušené majoránky
- hrst petrželky, nasekané
- 3–5 stroužků česneku, drcené
- olej na smažení
Příprava jídla
1 Na pánvi opékejte slaninu asi 3 minuty, až zprůhlední a zčervená. Slijte a tuk uchovejte; slaninu dejte stranou. Na lžíci vypečeného tuku zprudka osmahněte houby; stačí 2 minuty. Nechte vychladnout.
2 Brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Slijte tekutinu, kterou pustily, a pokapejte je horkým mlékem. Přimíchejte ostatní přísady včetně rozškvařené slaniny a opečených hub. Postupně přisypávejte mouku tak, abyste získali soudržné, ale ještě tekuté těsto.
3 Na rozpáleném oleji smažte postupně tenké bramboráky dozlatova.
NĚCO NAVÍC Když nastrouháte brambory nahrubo, budou bramboráky pěkně křupavé. Jen je musíte dělat opravdu tenké, aby se dobře propekly.
TIPY & TRIKY Brambory nestrouhejte dopředu, na vzduchu černají. Zakapání horkým mlékem tomu sice do určité míry zabrání, ale když je necháte dlouho stát, pustí vodu a zadělané těsto zřídne; zpracujte ho proto co nejdřív. Velikost krup značí číslo na obalu (například 3, 4, 5…), vyjadřuje délku obroušeného zrna v mm. Menší a dříve uvařené jsou trhané nebo lámané krupky – tzv. lámanka. Dobu vaření můžete také zkrátit v tlakovém hrnci.
2 Brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Slijte tekutinu, kterou pustily, a pokapejte je horkým mlékem. Přimíchejte ostatní přísady včetně rozškvařené slaniny a opečených hub. Postupně přisypávejte mouku tak, abyste získali soudržné, ale ještě tekuté těsto.
3 Na rozpáleném oleji smažte postupně tenké bramboráky dozlatova.
NĚCO NAVÍC Když nastrouháte brambory nahrubo, budou bramboráky pěkně křupavé. Jen je musíte dělat opravdu tenké, aby se dobře propekly.
TIPY & TRIKY Brambory nestrouhejte dopředu, na vzduchu černají. Zakapání horkým mlékem tomu sice do určité míry zabrání, ale když je necháte dlouho stát, pustí vodu a zadělané těsto zřídne; zpracujte ho proto co nejdřív. Velikost krup značí číslo na obalu (například 3, 4, 5…), vyjadřuje délku obroušeného zrna v mm. Menší a dříve uvařené jsou trhané nebo lámané krupky – tzv. lámanka. Dobu vaření můžete také zkrátit v tlakovém hrnci.
Přidat komentář