Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bramborové ,řízky‘

Při prvním ochutnání vás dostanou. Se smetanovou bylinkovou omáčkou se po nich utlučete.
Vydání: 2010/10
Autor:
Hodnocení:
21 (hlas)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Smažení: 20-30 minut
P
Zelenina Česká

Ingredience

    • 1,25 kg větších brambor, oloupaných, varný typ AB nebo B
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • asi 100 g hladké mouky
    • 3–4 vejce, rozšlehaná
    • asi 250 g strouhanky, na obalení
    • olej na smažení

    • NA BYLINKOVOU OMÁČKU
    • 250 g tučné kysané smetany, např. Chef de Créme Yoplait
    • 1–2 stroužky česneku, prolisované
    • sůl a pepř
    • 2 lžíce nasekaného libečku nebo jiné oblíbené aromatické byliny

Příprava jídla

1 Nejprve připravte omáčku. Smetanu ochuťte prolisovaným česnekem, solí, pepřem a libečkem. Vše promíchejte, přikryjte a uložte v chladničce.

2 Omyjte a oloupejte brambory. Nakrájejte je na plátky silné asi 0,5–1 cm, propláchněte je nebo na chvíli ponořte do studené vody a potom je důkladně osušte a osolte.

3 Postupně je obalte v mouce, ve vejcích prošlehaných s trochou vody a ve strouhance. Přebytečnou strouhanku oklepněte a brambory postupně vkládejte do vyšší vrstvy dobře rozpáleného oleje a smažte jako řízky.

4 Jakmile se olej opět rozpálí, snižte plamen a zvolna smažte po obou stranách dozlatova. Hotové ,řízky‘ pokládejte na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk. Stejným způsobem postupně usmažte všechny brambory. Podávejte s bylinkovou omáčkou.

NĚCO NAVÍC
Podávejte k obědu či večeři se zeleninovými saláty (třeba se zelným salátem s křenem) a pikantními dipy. Hodí se i jako příloha.

TIPY & TRIKY

Celé brambory na řízky můžete předem asi 10 minut předvařit, ale daleko chutnější řízky jsou ze syrových brambor. Brambory proto krájejte na tenčí plátky a smažte pomalu, aby se správně propekly. Brambory s pevnější dužinou jsou na smažení chutnější než moučný typ C.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Brambory v hlavní roli

Milujeme řízky aneb 30 nejlepších receptů!

REKLAMA

Přidat komentář