Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vláčné domácí housky

Nejlepší snídaně

Vydání: 2010/10
Autor:
Hodnocení:
268 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12 kousků
Doba přípravy: Více než hodinu
+ kynutíPečení: 15-20 minut
PT30M
Pečení 0:30
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 30 g čerstvého droždí
    • 1 lžička krupicového cukru
    • 500 g polohrubé mouky
    • cca 250 ml vlažného mléka nebo vody
    • 50 g másla či voňavého domácího sádla
    • 1 velké vejce + 1 velký žloutek
    • 1 lžička soli

    NAVRCH

    • 1 zbylý bílek, na potření
    • hrubá sůl
    • celý mák

Příprava jídla

1 Z droždí, lžičky cukru, hrstky mouky a 150 ml vlažného mléka nechte vzejít kvásek. Zbývající mouku dejte do mísy, přilijte kvásek, trochu mléka (nejprve cca 50 ml, pak přidávejte postupně podle potřeby), změklé máslo, vejce, žloutek a sůl a vypracujte lehké vláčné těsto. Nechte ho asi 1–1,5 hodiny v teple kynout.

2 Troubu zahřejte na 190 °C. Vykynuté těsto zpracujte a upleťte z něj 12 housek ze tří pramenů. Naskládejte je s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem, nechte trochu nakynout a potřete bílkem. Posypte solí a mákem (pamatujte přitom, že mák okolo na plechu se upeče dohořka). Pečte dozlatova, asi 20 minut. Jezte nejlépe ještě vlahé jen tak s marmeládou a máslem.

NĚCO NAVÍC

Pokud se obáváte, že nevstanete včas, abyste zadělali těsto (pak si můžete jít zase v klidu lehnout), nemáte domácí pekárnu a vaše rodina nemiluje pozdní snídaně, připravte těsto před tím, než půjdete spát, a nechte ho kynout v lednici. Až vstanete, vyndejte těsto z chladničky, propracujte ho (půjde to ztuha), nechte 30 minut v teple, prohněťte (těsto by mělo zvláčnět) a pak z něj upleťte housky a pokračujte jako obvykle. Počítejte s tím, že housky budou méně nadýchané.

 

 

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bulky s tymiánem a s česnekovým máslem

Neodolatelné domácí pečivo

Domácí paštika: delikatesa, kterou máte hotovou během chvilky.

Komentáře

Obrazek uzivatele
je pefektní, mám jej v oblíbených a pokaždé je hned pryč, pokud přijde návštěva, tak si žádají recept. Obvykle používám šlehačku místo smetany.
Obrazek uzivatele
Pomalé kynutí přes noc v lednici je pro kynuté těsto výborné. Peču tak každou vánočku.
Obrazek uzivatele
Housky jsou skvělé, ale přidejte lžičku soli navíc, housky jsou jinak bez chuti
Obrazek uzivatele
Půl kila mouky potřebuje DVĚ lžičky soli, jedna je opravdu málo.

Přidat komentář