Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vláčné domácí housky

Nejlepší snídaně

Vydání: 2010/10
Autor:
Hodnocení:
145 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12 kousků
Doba přípravy: Více než hodinu
+ kynutíPečení: 15-20 minut
PT30M
Pečení 0:30
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 30 g čerstvého droždí
    • 1 lžička krupicového cukru
    • 500 g polohrubé mouky
    • cca 250 ml vlažného mléka nebo vody
    • 50 g másla či voňavého domácího sádla
    • 1 velké vejce + 1 velký žloutek
    • 1 lžička soli

    NAVRCH

    • 1 zbylý bílek, na potření
    • hrubá sůl
    • celý mák

Příprava jídla

1 Z droždí, lžičky cukru, hrstky mouky a 150 ml vlažného mléka nechte vzejít kvásek. Zbývající mouku dejte do mísy, přilijte kvásek, trochu mléka (nejprve cca 50 ml, pak přidávejte postupně podle potřeby), změklé máslo, vejce, žloutek a sůl a vypracujte lehké vláčné těsto. Nechte ho asi 1–1,5 hodiny v teple kynout.

2 Troubu zahřejte na 190 °C. Vykynuté těsto zpracujte a upleťte z něj 12 housek ze tří pramenů. Naskládejte je s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem, nechte trochu nakynout a potřete bílkem. Posypte solí a mákem (pamatujte přitom, že mák okolo na plechu se upeče dohořka). Pečte dozlatova, asi 20 minut. Jezte nejlépe ještě vlahé jen tak s marmeládou a máslem.

NĚCO NAVÍC

Pokud se obáváte, že nevstanete včas, abyste zadělali těsto (pak si můžete jít zase v klidu lehnout), nemáte domácí pekárnu a vaše rodina nemiluje pozdní snídaně, připravte těsto před tím, než půjdete spát, a nechte ho kynout v lednici. Až vstanete, vyndejte těsto z chladničky, propracujte ho (půjde to ztuha), nechte 30 minut v teple, prohněťte (těsto by mělo zvláčnět) a pak z něj upleťte housky a pokračujte jako obvykle. Počítejte s tím, že housky budou méně nadýchané.

 

 

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bulky s tymiánem a s česnekovým máslem

Komentáře

Obrazek uzivatele
je pefektní, mám jej v oblíbených a pokaždé je hned pryč, pokud přijde návštěva, tak si žádají recept. Obvykle používám šlehačku místo smetany.
Obrazek uzivatele
Pomalé kynutí přes noc v lednici je pro kynuté těsto výborné. Peču tak každou vánočku.

Přidat komentář