Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tažený závin s višněmi

Pravý maďarský tažený závin je pochoutka, pro kterou stojí za to chvíli umírat hrůzou, jestli se vám bobek těsta opravdu podaří vytáhnout do tak obrovských rozměrů, jak předepisuje recept. Nebojte, podaří! Odpočinek pomůže uvolnit lepek. Ten spolu s octem způsobí, že se těsto dobře vytahuje.

Vydání: 2010/10
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu
Odpočívání: 30 minut
PT30M
Pečení 0:30
Koláč Středoevropská

Ingredience

    • 1 vejce
    • 4 lžičky octa
    • cca 500 g hladké mouky 00 + špetka soli

    NA NÁPLŇ

    • 1,5 kg višní, odpeckovaných
    • 100 g ořechových jader, nasekaných
    • 100 g drcených piškotů

    NA DOKONČENÍ

    • 6 lžic smetany ke šlehání + 3 lžíce másla
    • 200 ml smetany ke šlehání, 1 žloutek, 1 lžíce moučkového cukru, špetka mletého hřebíčku
    • moučkový cukr na posypání

Příprava jídla

1 Do mísy dejte vejce, ocet a 150 ml vlažné vody. Přisypávejte mouku se solí tak, abyste mohli vypracovat měkké, lesklé, pružné a nelepivé těsto. Položte ho na pomoučněnou pracovní plochu a na půl hodiny ho přikryjte nahřátou mísou nebo hrncem.

2 Poprašte moukou čistý ubrus, položte na něj těsto a rozválejte ho. Pak dospod dejte ruce a prsty a hřbety rukou těsto co nejvíce roztahujte do stran, abyste získali plát velký asi 80 x 120 cm. Silnější okraje těsta odstřihněte. Těsto potřete smetanou zahřátou s máslem. Pruh na delší straně posypte piškoty, ořechy a višněmi.

3 Smetanu prošlehejte se žloutkem, cukrem a hřebíčkem a směsí polijte náplň. Pomocí ubrusu štrúdl sviňte. Závin stočte na pomaštěný plech do jakéhosi S a potřete zbytkem smetany zahřáté s máslem. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 30 minut dozlatova. Po vychladnutí pocukrujte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vánoční závin se sušeným ovocem

Přidat komentář