
Chlupaté knedlíky se slaninou a cibulkou
Podávejte jako samostatný pokrm s dušeným hlávkovým zelím, s kysaným
zelím nebo jako přílohu k pečenému masu třeba se špenátem.
Vydání: 2010/10
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 8-12 minut
Vaření: 8-12 minut
P
Ingredience
- 60 g uzené slaniny, na kostičky
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 750 g syrových oloupaných brambor, varný typ C
- 1 vejce
- 250 g hrubé mouky
- sůl
- 2 lžíce vepřového sádla nebo oleje
Příprava jídla
1 Do velkého kastrolu dejte vařit osolenou vodu. V pánvi nasucho vyškvařte pokrájenou slaninu a osmahněte na ní cibulku.
2 Brambory oloupejte a nastrouhejte do mísy na jemném struhadle; slijte vodu, kterou pustily, můžete je i trochu vymačkat. Přimíchejte vejce, mouku, slaninu s cibulkou, osolte, promíchejte. Z těsta ihned vykrajujte dvěma lžícemi noky a rovnou je házejte do kastrolu s vodou. Jakmile začne voda opět vřít, velmi opatrně zamíchejte, aby se odlepily ode dna. Vařte 8–12 minut.
3 Knedlíky vylovte cedníkem nebo děrovanou lžící a na minutu je ponořte do nádoby se studenou vodou. Nechte okapat a promíchejte s rozpuštěným sádlem.
TIPY & TRIKY
2 Brambory oloupejte a nastrouhejte do mísy na jemném struhadle; slijte vodu, kterou pustily, můžete je i trochu vymačkat. Přimíchejte vejce, mouku, slaninu s cibulkou, osolte, promíchejte. Z těsta ihned vykrajujte dvěma lžícemi noky a rovnou je házejte do kastrolu s vodou. Jakmile začne voda opět vřít, velmi opatrně zamíchejte, aby se odlepily ode dna. Vařte 8–12 minut.
3 Knedlíky vylovte cedníkem nebo děrovanou lžící a na minutu je ponořte do nádoby se studenou vodou. Nechte okapat a promíchejte s rozpuštěným sádlem.
TIPY & TRIKY
- S těstem ze syrových brambor se musí pracovat rychle, jinak šedne a řídne.
- Aby knedlíky zůstaly žluté, zkuste nastrouhané brambory přelít trochou svařeného mléka, brambory vymačkat a dále pokračovat podle uvedeného postupu.
- Část syrových brambor také lze nahradit strouhanou vařenou bramborou.
Přidat komentář