
Rakvičky se šlehačkou
Až se vás někdo filmovými slovy Rudolfa Hrušínského zeptá, jestli chcete rakvičku, nebo věneček, žádejte přesně tyhle rakvičky ze sladkého drobivého žloutkového těsta s nadýchanou neslazenou šlehačkou.
Ingredience
- 1 vejce
- 4 žloutky
- 250 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- rozpuštěný 100% tuk nebo olej na vymazání formiček
- 300 ml smetany na šlehání
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 180–190 °C. Vejce, žloutky a oba cukry vyšlehejte elektrickým šlehačem do husté bílé pěny. Šleháte-li ručně, trvá to asi 40 minut, dokud není hmota opravdu pořádně napěněná a nenabude.
2 Formičky vymažte tukem, naplňte lžící do dvou třetin, rozložte je na plech a vložte do předehřáté trouby. Jakmile rakvičky vyběhnou, ztlumte troubu na 150 °C a pomalu dopékejte dalších zhruba 30 minut, aby byly uvnitř propečené a na povrchu světlé.
3 Nechte je trochu zchladnout ve formičkách a potom vyklopte. Při podávání je nastříkejte vyšlehanou neslazenou šlehačkou cukrářským sáčkem s řezanou trubičkou.
NĚCO NAVÍC
- Korpusy vám dobře zabalené v chladu a suchu vydrží několik dní.
- Pokud nemáte formičky na rakvičky, můžete žloutkovou hmotou naplnit košíčky nebo jiné tvary. Formičky na rakvičky mají v domácích potřebách za 6 Kč/ks.
- Formičky můžete navíc vysypat hrubou moukou, ale není to nutné.
- Při pečení neotvírejte troubu, hrozí, že těsto ,spadne‘.
Přidat komentář