Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rakvičky se šlehačkou

Až se vás někdo filmovými slovy Rudolfa Hrušínského zeptá, jestli chcete rakvičku, nebo věneček, žádejte přesně tyhle rakvičky ze sladkého drobivého žloutkového těsta s nadýchanou neslazenou šlehačkou.

Vydání: 2010/10
Autor:
Hodnocení:
102 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 25-35 kusů
Doba přípravy: Do hodiny
PT30M
Pečení 0:30
Cukroví Česká

Ingredience

    • 1 vejce
    • 4 žloutky
    • 250 g moučkového cukru
    • 1 vanilkový cukr
    • rozpuštěný 100% tuk nebo olej na vymazání formiček
    • 300 ml smetany na šlehání

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 180–190 °C. Vejce, žloutky a oba cukry vyšlehejte elektrickým šlehačem do husté bílé pěny. Šleháte-li ručně, trvá to asi 40 minut, dokud není hmota opravdu pořádně napěněná a nenabude.

2 Formičky vymažte tukem, naplňte lžící do dvou třetin, rozložte je na plech a vložte do předehřáté trouby. Jakmile rakvičky vyběhnou, ztlumte troubu na 150 °C a pomalu dopékejte dalších zhruba 30 minut, aby byly uvnitř propečené a na povrchu světlé.
 
3 Nechte je trochu zchladnout ve formičkách a potom vyklopte. Při podávání je nastříkejte vyšlehanou neslazenou šlehačkou cukrářským sáčkem s řezanou trubičkou.

NĚCO NAVÍC

  • Korpusy vám dobře zabalené v chladu a suchu vydrží několik dní.
  • Pokud nemáte formičky na rakvičky, můžete žloutkovou hmotou naplnit košíčky nebo jiné tvary. Formičky na rakvičky mají v domácích potřebách za 6 Kč/ks.
  • Formičky můžete navíc vysypat hrubou moukou, ale není to nutné.
  • Při pečení neotvírejte troubu, hrozí, že těsto ,spadne‘.

 

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ovocné košíčky

Cukrárna u vás doma

Retro dezerty

Přidat komentář