
Jemné žloutkové řezy
Trojkombinace neutrálního těsta, jemného máslového krému a cukrové polevy je osvědčená a příprava dětsky snadná.
Ingredience
- 500 g listového těsta, nejlépe pláty
- 600 ml mléka
- 2 vanilkové cukry
- 2 sáčky vanilkového pudinku v prášku
- 80 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 4 lžíce rybízového (brusinkového) džemu
- 100 g cukru moučka + 1 lžíce horké vody
- 2 lžíce citronové šťávy + 1 lžíce rumu
NA KRÉM:
NA POLEVU A DOKONČENÍ:
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 200 °C. Těsto vyválejte na dva pláty 20 x 30 cm nebo na 4 pruhy 10 x 30 cm, vždy o síle 4–5 mm. Plech vypláchněte studenou vodou (těsto se tak lépe nafoukne a dobře listuje), přeneste na něj pláty a propíchejte je vidličkou. Pečte asi 20 minut dozlatova a nechte vychladnout na plechu.
2 Z mléka, vanilkového cukru a pudinkového prášku uvařte pudink. Míchejte do vychladnutí, případné hrudky rozšlehejte elektrickým mixérem. Pak do něj postupně zašlehejte kousky změklého másla, cukr a vyšlehejte hladký krém (viz Tipy & triky).
3 Krémem potřete polovinu upečených plátů a překryjte zbylými. Zatižte prkénkem a dejte na 2 hodiny do chladničky.
4 Na polevu třete prosátý moučkový cukr s horkou vodou, citronovou šťávou a rumem dohladka. Připravený zákusek potřete džemem, pak ledovou polevou a až po úplném ztuhnutí nakrájejte na řezy.
TIPY & TRIKY
Aby se na pudinku neudělal při chladnutí škraloup, buď ho míchejte, posypte vrstvou cukru, nebo přikryjte fólií. Tuhý pudink pořádně rozšlehejte.
Přidat komentář