
Zapékané palačinky se špenátem a sýrem
Blažená smrt sýrem, tak nějak by se dala charakterizovat tahle delikatesa.
Ingredience
- 300 g mraženého listového špenátu, prolitého horkou vodou, důkladně okapaného a osušeného, nasekaného
- 100 g mozzarelly, najemno nasekané
- 100 g výrazného sýra s modrou plísní
- 30 g strouhaného parmazánu
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 1 svazek jarních cibulek, nasekaných
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 8 menších slaných palačinek
- máslo na vymazání pekáčku
- nakládaná, vařená či pečená červená řepa k podávání
- 50 g másla
- 35 g hladké mouky
- 250 ml 12% smetany (+ případně ještě trochu na finální doředění)
- 200 g strouhaného sýra (čedar, eidam, gouda, ementál…)
- 100 g mozzarelly
- 20 g strouhaného parmazánu
NA OMÁČKU
NA POSYPÁNÍ
Příprava jídla
1 Uvařte si omáčku: Na pánvi rozpusťte máslo, zaprašte moukou a nechte zpěnit. Přilijte smetanu, osolte, opepřete, přidejte třetinu strouhaného sýra. Za stálého míchání prohřívejte, ale nenechte přijít k varu. Postupně přidejte zbývající sýr, nechte rozpustit a vše vymíchejte dohladka. Pokud vám přijde omáčka příliš hustá, ještě trochu jí nařeďte smetanou. Odložte.
2 Do špenátu přidejte mozzarellu, gorgonzolu a parmazán, ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem, důkladně promíchejte. Přidejte jarní cibulky a 3 lžíce omáčky. Palačinky prohřejte na nepřilnavé pánvi a rozdělte na ně špenátovou směs, okraje ponechte volné, zabalte a přimáčkněte.
3 Do zapékací misky (či pekáčku) přiměřené velikosti důkladně vymazané máslem vlijte zbývající omáčku, vložte palačinky, posypte mozzarellou a parmazánem. Zapékejte v troubě při 200 °C asi 25–30 minut. Povrch by měl začít lehce hnědnout a tvořit bubliny. Můžete doplnit červenou řepou či třešňovým kompotem.
NĚCO NAVÍC
Do náplně můžete přidat pár hrstí nasekaných vlašských ořechů.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Mirek Šeda
28. Únor 2017 11:22