
Pečené mumie
Jedlé mumie najdete v amerických kuchařkách na hodně způsobů, my jsme vybrali ty nejjednodušší.
Ingredience
- 15 g čerstvého droždí nebo 10 g sušeného
- 15 g medu nebo krupicového cukru
- 15 g soli
- 500 g hladké mouky
- mouka na podsypání
- 400g konzerva krájených rajčat
- 100 ml rajského protlaku
- 1 stroužek českého česneku, utřený
- 1 velká lžíce koření (oregano, tymián)
- 1/2 lžičky soli a pepř
- černé olivy, mražený hrášek, plátkový sýr
NA OMÁČKU
NA OZDOBU
Příprava jídla
1 Ve 150 ml vody rozpusťte droždí a cukr nebo med a nechte vzejít kvásek; trvá to asi čtvrt hodiny.
2 Mouku a sůl nasypte na vál, uprostřed vytvořte důlek a vlijte do něj vzešlé droždí. Zpracujte prsty, až se voda vsákne. Přidejte 120–170 ml vody (podle savosti mouky) a vypracujte měkké těsto – nemělo by lepit ani být suché. Asi pět minut ho dobře propracovávejte. Vytvořte šišku, přesuňte ji na pomoučněný plech a poprašte moukou. Na teplém místě asi za 40 až 60 minut zdvojnásobí objem.
3 Vykynuté těsto znovu pečlivě propracujte. Vyválejte je na tloušťku půl centimetru a vykrajujte kolečka o průměru 10–12 cm. Položte na vymaštěný plech a nechte ještě půl hodiny znovu kynout. Mezitím si připravte omáčku: rajčata slijte (šťávu si nechte), rozsekejte nadrobno a smíchejte s ostatními surovinami, podle potřeby doplňte šťávou z konzervy. Omáčkou pak potírejte kolečka.
4 Troubu předehřejte na 220 °C; horkovzdušnou na 200 °C. Místo očí dávejte do oliv hrášek, poklaďte proužky sýra a pečte asi 10 minut, nebo dokud nezezlátnou.
Přidat komentář