
Zelníky se slaninou
Kynuté buchty naslano
Vydání: 2010/10
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Kynutí: 1 hodina Pečení: 30 minut
Kynutí: 1 hodina Pečení: 30 minut
P
Ingredience
- 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
- 1 lžíce krupicového cukru
- 150–200 ml vlažného mléka
- 500 g prosáté polohrubé mouky + na vál
- 100 g másla nebo domácího sádla
- 500 g hlávkového bílého zelí, krouhaného
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 větší brambory, uvařené ve slupce
- 100 g anglické slaniny, na kostičky
Příprava jídla
1 Smíchejte droždí, cukr, 150 ml vlažného mléka, lžíci mouky a nechte vzejít kvásek. Na polovině másla duste asi 10 minut zelí se solí, pepřem a 2 lžícemi vody. Odklopte, a až se odpaří tekutina, odstavte z ohně.
2 Slaninu nasucho vyškvařte a vmíchejte do zelí spolu s prolisovanými oloupanými bramborami, moukou, kváskem, solí; podle potřeby přidejte mléko nebo mouku. Vypracujte měkké těsto, poprašte ho moukou a dejte kynout na teplé místo na dvojnásobný objem. Troubu předehřejte na 180 °C.
3 Zbylé máslo rozpusťte v pekáči a nechte ho stéct ke straně. Z těsta odkrajujte lžící kousky a tvarujte bochánky. Smočte je v másle a skládejte vedle sebe odshora pekáče jako buchty. Nechte znovu nakynout. Pečte asi 35 minut dozlatova.
2 Slaninu nasucho vyškvařte a vmíchejte do zelí spolu s prolisovanými oloupanými bramborami, moukou, kváskem, solí; podle potřeby přidejte mléko nebo mouku. Vypracujte měkké těsto, poprašte ho moukou a dejte kynout na teplé místo na dvojnásobný objem. Troubu předehřejte na 180 °C.
3 Zbylé máslo rozpusťte v pekáči a nechte ho stéct ke straně. Z těsta odkrajujte lžící kousky a tvarujte bochánky. Smočte je v másle a skládejte vedle sebe odshora pekáče jako buchty. Nechte znovu nakynout. Pečte asi 35 minut dozlatova.
Přidat komentář