Troubu rozehřejeme asi na 180 st.C, ve vodní lázni rozpustíme máslo a nalámanou hořkou čokoládu a umícháme dohladka. Pak přimícháme třešné a jedlé kaštany a necháme chladnout.
V jiné míse smícháme kakaový prášek s moukou, práškem do pečiva a cukrem, pak pstupně smícháme s čokoládovou směsí, dokud se vše nespojí. Nakonec do těsta zapracujeme rozšlehaná vejce. Těsto nalijeme na pekáč o velikosti 20x30cm, vyložený pečícím papírem a pečeme 15-20minut /raději 15 minut/ a hlídáme. Špejle musí zůstat vlhká a lehce zabarvená od těsta. Necháme cca 3O minut chladnout, potom na prkénku opatrně krájíme na třícentimetrové kostky. Můžeme poprášit moučkovým cukrem a podávat samotné nebo s créme fraiche, ozdobeným nastrouhanou pomerančovou kůrou.