
Plněný perník
Plněný perník považuje za nejtradičnější ze svého dvanáctera cukroví. „Recept mám od dnes devětašedesátileté paní Trudky původem z Nýdku u Jablunkova. Pekla ho už její maminka,“ dodává čtenářka Karin Mikulová ze severomoravské Horní Suché a radí ho péct co nejdřív, nejlepší je totiž dobře uleželý.
Ingredience
- 2 lžíce medu
- 1 vejce, rozšlehané + na potření
- 300 g hladké mouky smíchané s 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 200 g moučkového cukru
- 2 lžíce mléka
- 1 lžíce rumu (tuzemáku)
- 1 lžička sušené citronové kůry
- 2 lžičky perníkového koření
- 5 lžic švestkových povidel
- 1 lžíce kandované pomerančové kůry
- 8 lžic vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
- 4 lžíce sušených nakrájených švestek
- 1 lžíce citronové šťávy
- rozinky, kandované ovoce, fíky, datle (podle chuti, nemusejí být)
NA NÁDIVKU
Příprava jídla
1 Med nahřejte a smíchejte s vejcem, moukou, cukrem, mlékem, rumem, kůrou a kořením. Zpracujte tuhé těsto a nechte přes noc odležet v lednici. Švestky a rozinky namočte na několik hodin do rumu; pak smíchejte všechny suroviny na nádivku.
2 Těsto rozválejte, nakrájejte na 5 cm široké pruhy a do středu naneste nádivku. Po delší straně přes ni přehněte těsto, spojte a potřete vejcem. Pečte 5 minut při 200 °C, pak asi 30 minut na 170 °C dozlatova. Vychladlé zabalte do alobalu, za pár dnů zvláční.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Adela Krumlova ...
25. Prosinec 2016 11:36
Martina Zajícová
29. Prosinec 2016 12:50
fotka je možná zavádějící, ale záviny jsou opravdu úzké, aby pak jednotlivé řezy byly zhruba stejně velké jako ostatní cukroví. Představte si perníkové záviny jako malé štrúdly, ty se také zavinují po delší straně. Tady těsto rozválíte, nakrájíte na několik dlouhých pruhů (o šířce 5 cm), pak nanesete náplň do středu těchto pruhů (tenký proužek náplně po celé délce pruhu) a volné okraje ohnete směrem přes náplň. Konce založíte jako u štrúdlu.
Krásný den, redakce Apetitu