Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Švestkovo-mandlové kuličky

Recept na zdravé vánoční cukroví je z knihy BioAbecedář Hanky Zemanové.

Vydání: 2010/12
Autor:
Hodnocení:
15 (hlasů)
Počet porcí: na 30 kuliček
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
PT10M
Pečení 0:10
Cukroví Česká

Ingredience

    • 100 g oloupaných mandlí
    • 250 ml ovesné, mandlové či sójové smetany
    • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
    • 80–100 g rýžového či pšeničného sirupu
    • 70 g biomargarínu
    • 100 g sušených švestek, opraných a nakrájených nadrobno
    • 1/2 lžičky mleté vanilky
    • 200 g lineckých sušenek, nalámaných
    • 150 g mandlových lupínků na obalení

Příprava jídla

1 Oloupané mandle nasekejte nahrubo (aby zůstaly i cca třetinové kousky). Opražte je v troubě při 130 °C, aby byly zlatavé, ne dohněda. Smetanu svařte a pak do ní vešlehejte pudinkový prášek smíchaný se 150 ml vody a povařte ho do zhoustnutí. Nechte chladnout za občasného promíchání.

2 Do studeného pudinku zašlehejte sirup a margarín. Přidejte švestky, pražené mandle a vanilku. Dobře promíchejte, ochutnejte, případně doslaďte maximálně lžící sirupu. Pak opatrně zapracujte sušenky. Nechte aspoň 3 hodiny odležet v chladničce.

3 Vlhkýma rukama pak tvořte koule a obalujte v lupínkách.

TIPY & TRIKY
✷ Biomargarín koupíte například pod značkou Prima Rapunzel nebo Vive Bio.
✷ Hmotu nedoslazujte více, než je psáno, byla by příliš řídká.
✷ Aby kuličky lépe držely, můžete je dát přes noc do ledničky.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Cukroví na poslední chvíli

Přidat komentář