Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Smažený kapr v citronovo-petrželkové strouhance

Kapr bez kostí je sen většiny z nás. Máme pro vás dárek – podrobný návod, jak na to.
Vydání: 2010/12
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
+ doba na odležení
P
Česká

Ingredience

    • 1 celý kapr o váze 3 kg, vykuchaný (viz Tipy & triky a postup filetování dole)
    • 2–3 lžíce olivového oleje (viz Něco navíc)
    • sůl
    • 150 g hladké mouky
    • 2 vejce
    • 250 g bílého toustového chleba, rozmixovaného na strouhanku
    • 1 velký biocitron + klínky k podávání
    • velká hrst hladkolisté petrželky, nasekané
    • přepuštěné máslo na smažení nebo olej

Příprava jídla

1 Kapra omyjte, osušte a upravte podle postupu šéfkuchaře a fotek v rámečku. V místě, kde na boku končí žebra, se nachází kus kapřího masa bez kostí (foto 5 a foto 6). Z této části udělejte z každého filetu dvě zcela bezpečné dětské porce. Naporcujte zbylý filet a prořízněte kosti (foto 6). Porce osolte, potřete olejem a uložte přes noc v lednici.

2 Nastrouhejte kůru z citronu a promíchejte se strouhankou a petrželkou. Porce kapra z obou stran obalte v mouce, rozšlehaném vejci s lžící vody a potom v ochucené strouhance. Zbytečně ji nemačkejte, obalujte zlehka a přebytečnou strouhanku oklepejte. Obal tak zůstane nadýchaný.

3 V nepřilnavé pánvi rozpalte vyšší vrstvu přepuštěného másla nebo oleje, a jakmile začne na hladině tančit vhozený drobek strouhanky, vložte obaleného kapra. Smažte na středním ohni po obou stranách Radek Šubrt nás naučil upravit kapra na porce bez kostí.

NĚCO NAVÍC
  • Šéfkuchař Radek Šubrt umí české ryby jako nikdo na světě. Kromě jiného vede kurzy pro kuchaře zaměřené na zpracování kapra (www.rybadomaci.cz). Nás v redakci naučil, jak filetovat kapra a kde na něm najít maso bez kostí (podívejte se na videonávod krok za krokem).
  • Když kapra potřete olejem a necháte odležet, klidně ho můžete jíst s malými překrojenými kostmi. „Díky oleji změknou a také se ztratí typická kapří chuť,“ radí Radek Šubrt. Při překrajování kostiček ve tvaru Y stiskněte maso prsty proti sobě a špičkou nože dělejte vedle sebe zářezy. Zatlačte, dokud neuslyšíte křupnutí kosti.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tradiční vánoční menu

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Strouhanka z toustového chleba s citronovou kůrou a petrželkou povýšila kapra o několik stupínkpů výše.

Přidat komentář