
Karamelové oválky
Následující recept považujeme v redakci za opravdový vánoční hit. Dejte si s ním práci, protože vážně stojí za to!
alespoň 30 minut chlazení
Ingredience
- 210 g hladké mouky
- 140 g mletých vlašských ořechů
- 70 g moučkového cukru
- 140 g másla
- 1 lžíce kakaa holandského typu
- 2 žloutky
- trocha nastrouhané kůry z biocitronu
- 1 salko (slazené kondenzované mléko, viz Něco navíc)
- 250 g másla
- čokoládová poleva na ozdobu
NA KRÉM
Příprava jídla
1 Konzervu salka ponořte do hrnce s vodou a tři hodiny ji neotevřenou vařte. Pak nechte úplně vychladnout.
2 Z mouky, ořechů, cukru, másla, kakaa, žloutků a citronové kůry zpracujte těsto a dejte ho alespoň na půl hodiny odpočinout do chladu. Pak vyválejte na tenký plát a vykrajujte oválky nebo rohlíčky. Pečte dorůžova při 180°C. Nechte úplně vychladnout.
3 Zkaramelizované salko prošlehejte s máslem. Krémem naplňte cukrářský sáček a ozdobte jím oválky. Nechte v lednici (nebo mrazáku) zatuhnout a na závěr smočte do čokoládové polevy a nechte opět zatuhnout.
NĚCO NAVÍC
Dnes už nemusíte konzervu salka vařit, pokud nechcete. V běžné obchodní síti sežene i konzervu salko karamel, které vám značně usnadní práci.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Hana Krmelová
21. Listopad 2014 14:38
Zuzana Hrobská
20. Prosinec 2014 16:22
Veronika Dulíková
6. Září 2019 23:04
Lukáš Talich
15. Prosinec 2019 19:09
Lucie Velek
16. Prosinec 2019 12:57
mrzí nás, že cukroví nevyšlo. Jelikož je recept starý devět let, bohužel si už nikdo v redakci nepamatuje, zda jsme při pečení kvůli focení použili nějaký speciální trik, aby krém pěkně držel. Zkoumali jsme poměr salka a másla a asi bychom se klonili k tomu přidávat salko během šlehání k máslu postupně a přestat ve chvíli, kdy se vám konzistence krému zdá tak akorát. Jinak se po ušlehání vyplatí krém vychladit, bude se s ním potom lépe pracovat. Ohledně sušenkového základu bychom doporučili vyválet těsto tlustší, aby se s ním po upečení lépe manipulovalo.