
Tažený jablečný štrúdl
K posezení u kávy nebo čaje si upečte pravý tažený jablečný štrúdl.
Ingredience
- 280 g hladké mouky
- 100 ml teplé vody
- 2 lžíce oleje
- ½ lžičky citronové šťávy nebo octa
- 1 velké vejce
- špetku soli
- 100 g rozpuštěného másla
- 10 jablek (přibližně 1 kg po očištění)
- 4 lžíce strouhanky
- 3 lžíce krupicového cukru
- 1 lžičku mleté skořice
- případně rozinky nebo sekané vlašské ořechy
Na těsto:
Na náplň:
Příprava jídla
2. Těsto propracovávejte na podložce tak dlouho, dokud není hladké, lesklé a nelepivé. Pak utvořte nízký bochánek a nejméně na půl hodiny ho schovejte pod nahřátý hrnec. Mezičas využijte k přípravě jablek – oloupejte je, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky.
3. Z odpočatého těsta odkrojte polovinu, zbytek (na druhý štrúdl) vraťte pod hrnec. Odkrojenou část rozválejte na lehce pomoučněné podložce na co nejtenčí obdélník, poté přeneste na čistou velkou utěrku nebo ubrus a začněte plát vytahovat hřbety rukou. Opatrnými pohyby vytahujte těsto do všech směrů, dokud jím není dobře vidět vzor na utěrce. Nakonec odkrojte případné silnější okraje.
4. Potřete plát rozpuštěným máslem, trochu posypte strouhankou a rozprostřete na něj polovinu jablek. Z každé strany přitom nechte volný asi dvoucentimetrový okraj. Podél jedné z kratších stran – u té, kde budete končit se zavinováním – můžete nechat ještě víc místa. Takto připravený štrúdl lehce poprašte cukrem i skořicí, a pokud máte rádi rozinky nebo ořechy, přidejte také je.
5. S pomocí utěrky, která leží pod těstem, začněte závin postupně rolovat, a to od kratší strany. Až dojdete na konec, přeneste ho na utěrce na plech a nechte na něj závin sklouznout tak, aby část se spojem skončila vespod. Pak zahněte okraje dolů a celý závin opět potřete máslem. Pokud je plech menší, můžete štrúdl ohnout nebo ho ještě na utěrce překrojit na dvě poloviny a ty pak samostatně přenést na plech. S druhou polovinou těsta postupujte stejně.
6. Závin pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, u horkovzdušné na 180 °C, zhruba padesát minut až hodinu. V průběhu pečení i po finálním vytažení z trouby závin potírejte rozpuštěným máslem. Před krájením nechte moučník aspoň půl hodiny odpočinout a pak ho pocukrujte.
Tip Apetitu:
■ Místo strouhanky zkuste třeba strouhaný kokos. Výtečné!
■ Báječný je také závin z vypeckovaných višní. Úspěšně experimentovat můžete i s jiným ovocem, například se švestkami.
■ Anebo dejte do štrúdlu klasickou tvarohovou náplň, která se používá do buchet nebo do koláčů. Navíc ji můžete osvěžit sušenými meruňkami: Nechte je aspoň čtvrt hodiny nabobtnat v horké vodě, pak je pokrájejte na plátky a naklaďte jako další vrstvu na náplň.
Další recept na jablečný štrůdl naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Daniela (neověřeno)
7. Listopad 2006 18:22
Alena (neověřeno)
3. Září 2007 15:37
Angelika (neověřeno)
14. Září 2007 20:17
Mirka (neověřeno)
28. Říjen 2007 07:16
Mati (neověřeno)
25. Březen 2008 16:33
Pája (neověřeno)
29. Březen 2008 17:52
Lucie (neověřeno)
22. Červenec 2008 17:24
vicioux (neověřeno)
14. Září 2008 16:44
Paulína Sabová
6. Únor 2009 13:28
j n
3. Duben 2015 12:18
Nikola Matoušková
1. Listopad 2020 10:59
Martina Zajícová
2. Listopad 2020 09:41
moc nás mrzí, že se závin nepovedl.
Pokud bylo syrové těsto příliš tuhé, nejspíš byla mouka příliš savá. Určitě radíme v takovém případě přidat trochu vody. Pokud byl příliš tuhý výsledný závin, možná byly vstvy těsta příliš silné. Říká se, že těsto by mělo být roztaženo tak, aby skrz něj šly přečíst noviny. Rozhodně to chce trochu cviku, určitě to nevzdávejte.
Možná Vám ovšem nesedne recept jako takový, i to se prostě občas stává. Mezi recepty najdete ještě druhý, kde se používá máslo i do těsta: https://www.apetitonline.cz/recepty/4980-tazeny-zavin.html. Třeba bude právě tenhle recept trefa do černého :-).
Držíme palce, ať se příští závin vydaří na výbornou,
redakce Apetitu