Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vařené knedlíčky ťiao-c’

Takhle připravuje báječné ťiao-c’ Lorraine Clissoldová ve své knize Proč Číňané nepočítají kalorie.

Vydání: 2011/1
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: na 30 knedlíčků
Doba přípravy: Do hodiny
PT10M
Vaření 0:10
Asijská

Ingredience

    • 250 g hladké mouky (s co největším obsahem lepku) + navíc na posypání
    • špetka soli

    NA NÁPLŇ

    • 100 g zeleniny (čínské zelí, kopr, karotka, fazolky nebo čínská pažitka)
    • 150 g jemně mletého vepřového masa
    • 1 lžička sezamového oleje
    • 2 lžičky čínského vína na vaření
    • (či rýžového)
    • 1 lžička sójové omáčky
    • po 1 lžičce nasekaného čerstvého zázvoru a jarní cibulky
    • sůl podle chuti

    NA OMÁČKU

    • půl červené chilli papričky
    • 2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
    • rýžový ocet + dobrá sójová omáčka

Příprava jídla

1 Mouku se solí vsypte do misky a postupně přilévejte 150 ml studené vody a směs prohněťte v tužší vláčné těsto, zabere to pár minut. Důkladně prohnětené těsto přikryjte vlhkou utěrkou a nechte odpočívat.

2 Upravte zeleninu do náplně: Zelí posypte solí, zabalte do utěrky a vymačkejte z něj přebytečnou tekutinu. Fazolky i karotku 3 až 5 minut povařte ve vroucí vodě, poté z nich vymačkejte přebytečnou tekutinu. Pak ji všechnu nakrájejte nadrobno. Do mísy vložte maso, přidejte tekuté přísady, jarní cibulku i zázvor a nakonec zeleninu. Osolte a smíchejte.

3 Na dobře pomoučněném válu vytvarujte z těsta dva válečky o průměru 2,5 cm. Kousek z něho odkrojte a rozválejte na placičku, jejíž okraje jsou tenčí než střed. Položte si ji na dlaň a doprostřed dejte asi půl lžičky náplně. Přeložte do tvaru půlměsíce, stiskněte k sobě a spoj přimáčkněte. Knedlíčky klaďte na tác tak, aby se nedotýkaly.

4 Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Pak do ní jemně vhazujte knedlíčky a dávejte pozor, aby se nerozpadly a měly dostatečný prostor. Opatrně je zamíchejte, aby se nepřilepily ke dnu, a až voda začne znovu bublat, mírně ztlumte plamen. Vždy když voda začne vřít, přilijte cca 150–200 ml studené vody. Po třetím dolití vody by měly být ťiao-c’ uvařené – vyplavou na hladinu. Vylovte je děrovanou naběračkou a jezte s omáčkou smíchanou z uvedených přísad.

NĚCO NAVÍC

  • Mouka na těsto by měla mít co nejvyšší obsah lepku.
  • Pokud by se vám knedlíčky rozlepovaly, potřete okraj těsta vodou, případně směsí kukuřičného škrobu a vody.
  • Nepokoušejte se vařit knedlíčky přímo ve vroucí vodě, aniž byste řádně přilévali studenou.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Knedlíčky gyoza (bezmasé)

Vegetariánské knedlíčky

Přidat komentář