Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dhál z červené čočky a fazolek mungo

Výraz dhál v indické kuchyni označuje luštěninu. Někdy toto jídlo připomíná polévku, jindy kaši, ale vždy obsahuje spoustu voňavého koření a překypuje chutí. Ostatně, vyzkoušejte to sami!

Vydání: 2011/1
Autor:
Hodnocení:
37 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 10 minut
PT45M
Vaření 0:45
Indická

Ingredience

    • 150 g půlené červené čočky, propláchnuté
    • 100 g fazolek mungo
    • 1 zelená chilli paprička, bez semen, jemně nasekaná
    • 4 celé červené chilli papričky, nasucho opečené
    • hrst listů koriandru, jemně nasekaných
    • 1 lžička mleté kurkumy
    • 1–2 lžíce olivového oleje
    • 1 malá cibule, velmi jemně nakrájená
    • 1 velký stroužek česneku, jemně nasekaný
    • 1 soudkovité rajče z konzervy rozmixované s 1 lžící šťávy
    • 1 lžička jemně strouhaného čerstvého zázvoru
    • 1/2 lžičky garam masaly
    • arabský chléb, nasucho opečený, k podávání

Příprava jídla

1 Fazole vložte do kastrolu, zalijte vroucí vodou a uveďte k varu. Stáhněte plamen a vařte asi půl hodiny. Přidejte čočku, opět uveďte k varu a seberte pěnu. Vmíchejte kurkumu, přiklopte a duste dalších 15 minut doměkka a doplňujte podle potřeby horkou vodu, luštěniny by neměly být úplně suché.

2 Ve velké pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a minutu opékejte. Přidejte česnek a opékejte další minutu až dvě. Jakmile začne zlátnout, vmíchejte rozmixované rajče se šťávou, zázvor a chilli.

3 Osmahněte dosucha a do pánve nalijte uvařenou čočku s fazolemi a dobře promíchejte. Ochuťte garam masalou, koriandrem a podávejte s nasucho opečenými papričkami a opečeným arabským chlebem. Výborné zatepla i zastudena.

NĚCO NAVÍC
Poměr fazolek a čočky si můžete libovolně upravit a fazolky pro zkrácení doby varu předem namočit.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čočkový salát s červenou cibulí a balkánským sýrem

Arabský kotlík s čočkou a kuřetem

Azuki dip

Rajčatová omáčka s azuki

Sladká zelenina s azuki

Čočka s meruňkovým džemem

Novoroční čočka na kyselo

Půst vás nezaskočí!

Zamilujte si luštěniny

Novoroční čočka

Jak vařit ze zásob?

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
vynikajici recept,pouze nemam rada ostre,tak vynechavam chilli.

Přidat komentář