Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tom Yam Kung
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 29
Do hodiny Velmi snadné 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1582 kcal
Bílkoviny 266 g
Sacharidy 72 g
Tuky 20 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tom yam kung, známá též jako tom yum goong, je klasická thajská polévka. Existují sice i verze s kuřetem, ale s krevetami je podle nás prostě nejlepší!

Suroviny

krevety 12 ks
velké, nevařené (včetně hlavy a krunýře, odřízněte oči a zbavte je střívka na hřbetě, chcete-li)+ hrst krevetích hlav navíc
ptačí oko (roztlučené v hmoždíři či chopperu, viz Něco navíc)
galangal 3 plátky
může být sušený, lze nahradit zázvorem
citronové listy 6 ks
čerstvé či 8 sušených (pomačkaných)
citronová tráva 1 ks
pouze bílá část - potlučená, ale v celku
nejlépe nam prik pao, pražená thajská chilli pasta
drobné, či hrst nakrájené hlívy ústřičné
rybí omáčka 2 ČL
+ navíc
limetová šťáva 3 PL
koriandr čerstvý
čerstvý na posypání
limeta plátky
na ozdobení (nemusí být)

Postup

1

V hrnci přiveďte k varu 750 ml vody. Přidejte všechny hlavy z krevet (pokud chcete, nechte si dva pěkné velké exempláře v celku na ozdobu) a případně i krunýře, pokud preferujete krevety v polévce vyloupané. Vařte, dokud se voda nezačne zbarvovat dooranžova. Vývar nechte lehce zredukovat (cca na 650 ml), pak sceďte, odstraňte přitom hlavy a vyloupané krunýře.

2

Přidejte chilli papričky, galgan, limetové listy, citronovou trávu, chilli pastu a houby, přiveďte k varu. Přidejte krevety a rybí omáčku. Vařte, aby se krevety zbarvily dooranžova, dochuťte limetovou šťávou, přelijte do misek, ozdobte koriandrem a plátky limety a podávejte teplé.

NĚCO NAVÍC
Papričky ptačí oko (bird’s eye) mohou být i sušené. Myslete jen na to, že patří k nejpálivějším na světě. Pokud máte rádi ostré jen do jisté míry, raději je nahraďte obyčejnou chilli papričkou.

TIP ŠÉFKUCHAŘE
„Tohle jídlo spolehlivě nastartuje asijský kulinární svátek. Můžete ho ještě doplnit krevetovými lupínky. Polévku jezte maximálně deset až patnáct minut po dovaření, aby neztratila chuť. Já ji mám rád s větším množstvím limety a jím k ní kousky čerstvého kokosu,“ prozrazuje šéfkuchař Shahaf Shabtay.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/1

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč