Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tom Yam Kung

Tom yam kung, známá též jako tom yum goong, je klasická thajská polévka. Existují sice i verze s kuřetem, ale s krevetami je podle nás prostě nejlepší!

Vydání: 2011/1
Autor:
Hodnocení:
20 (hlasů)
Počet porcí: 2
Doba přípravy: Do 10 minut
PT45M
Vaření 0:45
Polévka Asijská

Ingredience

    • 12 velkých nevařených krevet (včetně hlavy a krunýře, odřízněte oči a zbavte je střívka na hřbetě, chcete-li) + hrst krevetích hlav navíc
    • 2 chilli papričky ptačí oko (roztlučené v hmoždíři nebo chopperu, viz Něco navíc)
    • 3 plátky galganu (nebo zázvoru), může být sušený
    • 6 listů kafirové limety nebo 8 sušených (pomačkaných)
    • 1 stonek citronely, pouze bílá část – potlučená, ale v celku
    • 1 lžíce chilli pasty (nejlépe nam prik pao, pražená thajská chilli pasta)
    • 6 drobných žampionů, rozpůlených, či hrst nakrájené hlívy ústřičné
    • cca 2 lžičky rybí omáčky + navíc
    • 3 lžíce limetové šťávy
    • čerstvý koriandr na posypání a plátky limety na ozdobu, nemusí být

Příprava jídla

1 V hrnci přiveďte k varu 750 ml vody. Přidejte všechny hlavy z krevet (pokud chcete, nechte si dva pěkné velké exempláře v celku na ozdobu) a případně i krunýře, pokud preferujete krevety v polévce vyloupané. Vařte, dokud se voda nezačne zbarvovat dooranžova. Vývar nechte lehce zredukovat (cca na 650 ml), pak sceďte, odstraňte přitom hlavy a vyloupané krunýře.

2 Přidejte chilli papričky, galgan, limetové listy, citronovou trávu, chilli pastu a houby, přiveďte k varu. Přidejte krevety a rybí omáčku. Vařte, aby se krevety zbarvily dooranžova, dochuťte limetovou šťávou, přelijte do misek, ozdobte koriandrem a plátky limety a podávejte teplé.

NĚCO NAVÍC
Papričky ptačí oko (bird’s eye) mohou být i sušené. Myslete jen na to, že patří k nejpálivějším na světě. Pokud máte rádi ostré jen do jisté míry, raději je nahraďte obyčejnou chilli papričkou.

TIP ŠÉFKUCHAŘE
„Tohle jídlo spolehlivě nastartuje asijský kulinární svátek. Můžete ho ještě doplnit krevetovými lupínky. Polévku jezte maximálně deset až patnáct minut po dovaření, aby neztratila chuť. Já ji mám rád s větším množstvím limety a jím k ní kousky čerstvého kokosu,“ prozrazuje šéfkuchař Shahaf Shabtay.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Nasi Dagang

Gado gado

Pekingská kachna

Phat Thai

Pao-c’ (baozi)

Ramen s uzeným kuřetem a kukuřicí

Recept jako suvenýr

REKLAMA

Přidat komentář