Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nasi Dagang

Nasládlá rýže a voňavě pikantní kari s čerstvým tuňákem – vítejte v Malajsii! Když k tomuhle klasickému snídaňovému jídlu přidáte několik ‚strouhanců‘ čerstvého kokosu, rázem budete jíst pod palmami.

Vydání: 2011/1
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
+ namáčení rýže
PT20M
Vaření 0:20
Asijská

Ingredience

    • 300 g rýže basmati (či jiné kvalitní dlouhozrnné rýže)
    • 100 g lepkavé rýže (glutinous rice) (či kulatozrnné rýže jako na nákyp)
    • 2x 400g konzerva kokosového mléka
    • rostlinný olej
    • 2 velké cibule, nakrájené na tenké plátky
    • 3 cm čerstvého zázvoru, nakrájeného na tenké plátky + 1 lžička strouhaného
    • 1/2 lžičky koření pískavice řecké seno
    • cca 300 g čerstvého tuňáka
    • 3 šalotky, nakrájené najemno
    • 3 stroužky česneku, nakrájené najemno
    • 2 lžíce koření kari na ryby (fish curry powder) či kari jávského typu
    • 2 lžíce chilli pasty
    • 100 ml rybího či zeleninového vývaru
    • 2–4 natvrdo vařená vejce, nakrájená na dílky (může a nemusí být)
    • sůl podle chuti

Příprava jídla

1 Oba druhy rýže společně přeberte, propláchněte a na 30 minut namočte do studené vody. Pak slijte a odložte. Z jedné plechovky kokosového mléka odeberte 350 ml a dejte stranou.

2 Zbytek smíchejte s obsahem druhé konzervy a nařeďte vodou na objem 600 ml. V nepřilnavém rendlíku zahřejte trochu oleje a nechte na něm rozvonět plátky cibule a zázvoru. Přidejte pískavici řecké seno a rýži, promíchejte, aby se obalila. Přidejte zředěné kokosové mléko a osolte podle chuti. Rýži uvařte doměkka (můžete přidávat vodu), načechrejte a udržujte v teple.

3 Rybu nakrájejte na kousky o velikosti sousta, osolte a zlehka osmažte v pánvi ve vyšší vrstvě oleje. Vyjměte z pánve a odložte. V rendlíku zahřejte 4 lžíce oleje a opečte na něm šalotky, česnek a strouhaný zázvor, aby se rozvoněly. Přidejte kari a chilli pastu, přilijte 350 ml kokosového mléka a vývar a 10 minut vařte. Pak přidejte rybu, chcete-li, dosolte a asi 4 minuty zvolna vařte, potom stáhněte z ohně a podávejte s uvařenou rýží, případně i s vejci.

NĚCO NAVÍC
Nejdůležitější na tomhle malajském jídle je jakost rýže, takže investovat do kvalitní suroviny se vám opravdu vyplatí. Kombinace s kořeněným kari přináší dokonalé skloubení jinak protikladných chutí.

 

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tom Yam Kung

Pekingská kachna

Pao-c’ (baozi)

Phat Thai

Gado gado

Přidat komentář