Nová registrace Zapomenuté heslo

< 60 min
2,1 (7x)
9. 7. 2014
Celozrnná vánočka (2 menší kousky)
Celozrnná vánočka (2 menší kousky)


< 60 min
2,1 (7x)

Mouky prosijeme do mísy a smícháme se sušeným droždím (pokud používáme čerstvé, nejprve připravíme kvásek z 2 lžic mouky, trochy cukru a 3 lžic mléka a necháme na teple vzejít). Do mouky s droždím přidáme citrónovou kůru, sladový sirup a vanilkový cukr a rozpuštěné vlažné máslo. Zpracováváme vařečkou a zaděláme vlahým mlékem smíchaným se dvěma žloutky a špetkou soli. Těsto dokonale prohněteme a nakonec vmícháme rozinky a většinu najemno nasekaných mandlí (zbytek použijeme na posyp). Když se již těsto nelepí na vařečku přeneseme ho na vál a ještě cca 10 minut propracováváme, pak necháme na teple vzejít (trvá cca 2 hodiny). Poté rozdělíme těsto na poloviny a každou polovinu na 6 kusů, které vyválíme do pramenů a spleteme vánočky. Takto připravené vánočky (snažíme se je dělat do nejvyšší a nejužší) necháme ještě půl hodiny kynout na plechu a mezitím si předehřejeme troubu (horkovzdušná na 200 stupňů). Před vložením do trouby vánočky potřeme rozšlehanými bílky a posypeme nakrájenými mandlemi (vhodné je podložit je pečícím papírem). Nejprve necháme vánočky zapéct (5-10 minut), poté snížíme teplotu na 140-150 stupňů (ponecháme po dobu cca 15 minut) a poté dopekáme mírným teplem (cca 100 stupňů) opět 15-20 minut. Zda je vánočka upečená zjistíme vpíchnutím špejle, pokud se těsto nechytá, máme hotovo. Vlažnou cukrujeme obilným mlékem nebo cukrem dle chuti. Výborná je ještě vlažná, ale skvěle chutná i druhý a další den.


Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Porce

5

Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Porce

5

Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu

Chybí vám suroviny?

Další recepty níže

Nutriční hodnoty

Na 1 porci

  • Energie 598.2 kcal
  • Bílkoviny 13.8 g
  • Sacharidy 83 g
  • Tuky 22.6 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt