Suroviny
mouka
200
g
celozrnná pšeničná
mouka
200
g
celozrnná špaldová
mouka pšeničná polohrubá
10
g
lze nahradit hladkou
máslo
100
g
bio
slad
100
g
lze nahradit sladidlem dle chuti
vanilkový cukr
1
bal
bio
droždí
čerstvé nebo sušené
sůl
špetka
ovesné mléko
250
ml
lze nahradit pohankovým nebo sojovým
vejce
2
ks
bio
mandle
rozinky
namočené v teplé vodě, předem
citronová kůra
Mouky prosijeme do mísy a smícháme se sušeným droždím (pokud používáme čerstvé, nejprve připravíme kvásek z 2 lžic mouky, trochy cukru a 3 lžic mléka a necháme na teple vzejít).
Do mouky s droždím přidáme citrónovou kůru, sladový sirup a vanilkový cukr a rozpuštěné vlažné máslo.
Zpracováváme vařečkou a zaděláme vlahým mlékem smíchaným se dvěma žloutky a špetkou soli.
Těsto dokonale prohněteme a nakonec vmícháme rozinky a většinu najemno nasekaných mandlí (zbytek použijeme na posyp). Když se již těsto nelepí na vařečku přeneseme ho na vál a ještě cca 10 minut propracováváme, pak necháme na teple vzejít (trvá cca 2 hodiny).
Poté rozdělíme těsto na poloviny a každou polovinu na 6 kusů, které vyválíme do pramenů a spleteme vánočky. Takto připravené vánočky (snažíme se je dělat do nejvyšší a nejužší) necháme ještě půl hodiny kynout na plechu a mezitím si předehřejeme troubu (horkovzdušná na 200 stupňů).
Před vložením do trouby vánočky potřeme rozšlehanými bílky a posypeme nakrájenými mandlemi (vhodné je podložit je pečícím papírem).
Nejprve necháme vánočky zapéct (5-10 minut), poté snížíme teplotu na 140-150 stupňů (ponecháme po dobu cca 15 minut) a poté dopekáme mírným teplem (cca 100 stupňů) opět 15-20 minut. Zda je vánočka upečená zjistíme vpíchnutím špejle, pokud se těsto nechytá, máme hotovo.
Vlažnou cukrujeme obilným mlékem nebo cukrem dle chuti.
Výborná je ještě vlažná, ale skvěle chutná i druhý a další den.