Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Celozrnná vánočka (2 menší kousky)

Popis receptu: 
Výborná a zdravá celozrnná pochoutka na vánoční stůl. Upletené do dvou menších kousků a křupavě propečené.
Autor: Linda Vonásková
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 5
Doba přípravy: Do hodiny

Ingredience

    500 g mouky (200 g celozrnné pšeničné, 200 g celozrnné špaldové, 100 g pšeničné polohrubé či hladké - mohou být i jiné poměry), 100 g bio másla, 100 g sladu (sladový sirup, rýžový sirup či jiné sladidlo dle chuti) + vanilkový cukr (v bio kvalitě), droždí (čerstvé či sušené), špetka soli, 250 ml ovesného mléka (může být i pohankové či sojové), 2 bio vejce, mandle, rozinky (předem namočené v teplé vodě), citrónová kůra.

Příprava jídla

Mouky prosijeme do mísy a smícháme se sušeným droždím (pokud používáme čerstvé, nejprve připravíme kvásek z 2 lžic mouky, trochy cukru a 3 lžic mléka a necháme na teple vzejít). Do mouky s droždím přidáme citrónovou kůru, sladový sirup a vanilkový cukr a rozpuštěné vlažné máslo. Zpracováváme vařečkou a zaděláme vlahým mlékem smíchaným se dvěma žloutky a špetkou soli. Těsto dokonale prohněteme a nakonec vmícháme rozinky a většinu najemno nasekaných mandlí (zbytek použijeme na posyp). Když se již těsto nelepí na vařečku přeneseme ho na vál a ještě cca 10 minut propracováváme, pak necháme na teple vzejít (trvá cca 2 hodiny). Poté rozdělíme těsto na poloviny a každou polovinu na 6 kusů, které vyválíme do pramenů a spleteme vánočky. Takto připravené vánočky (snažíme se je dělat do nejvyšší a nejužší) necháme ještě půl hodiny kynout na plechu a mezitím si předehřejeme troubu (horkovzdušná na 200 stupňů). Před vložením do trouby vánočky potřeme rozšlehanými bílky a posypeme nakrájenými mandlemi (vhodné je podložit je pečícím papírem). Nejprve necháme vánočky zapéct (5-10 minut), poté snížíme teplotu na 140-150 stupňů (ponecháme po dobu cca 15 minut) a poté dopekáme mírným teplem (cca 100 stupňů) opět 15-20 minut. Zda je vánočka upečená zjistíme vpíchnutím špejle, pokud se těsto nechytá, máme hotovo. Vlažnou cukrujeme obilným mlékem nebo cukrem dle chuti. Výborná je ještě vlažná, ale skvěle chutná i druhý a další den.
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tak nevím, chtěla jsem použít recept na mazanec, ale po čmuchání surovin bylo testo příšerně řídké... spíš jak lite než kynute. Musela jsem přidat ještě celkem 20dkg mouky než se mi konzistence zdála ok. To jsem zvědavá, co z toho vyleze... poměry úplně v háji :-(
Obrazek uzivatele
Dobrý den, paní Červená,
moc nás mrzí, že se mazanec nepovedl :-(. Bohužel se jedná o uživatelský recept, nikoli redakční, takže neznáme správný poměr surovin. Ale třeba vám napíše i autorka receptu a případně ho můžeme opravit.

Přidat komentář