Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Celozrnná vánočka (2 menší kousky)

Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Ejhle, tenhle recept byl tak chutný, že obrázek k němu někdo zbaštil.
Zkuste ho uvařit a budeme moc rádi, když se s námi o novou fotku podělíte.
sdílet:

Celozrnná vánočka (2 menší kousky)

Hodnocení receptu
Průměr: 2.3 (3)
Do hodiny

Suroviny

mouka 200 g
celozrnná pšeničná
mouka 200 g
celozrnná špaldová
mouka pšeničná polohrubá 10 g
lze nahradit hladkou
máslo 100 g
bio
slad 100 g
lze nahradit sladidlem dle chuti
vanilkový cukr 1 bal
bio
droždí
čerstvé nebo sušené
sůl špetka
ovesné mléko 250 ml
lze nahradit pohankovým nebo sojovým
vejce 2 ks
bio
mandle
rozinky
namočené v teplé vodě, předem
citronová kůra
Mouky prosijeme do mísy a smícháme se sušeným droždím (pokud používáme čerstvé, nejprve připravíme kvásek z 2 lžic mouky, trochy cukru a 3 lžic mléka a necháme na teple vzejít). Do mouky s droždím přidáme citrónovou kůru, sladový sirup a vanilkový cukr a rozpuštěné vlažné máslo. Zpracováváme vařečkou a zaděláme vlahým mlékem smíchaným se dvěma žloutky a špetkou soli. Těsto dokonale prohněteme a nakonec vmícháme rozinky a většinu najemno nasekaných mandlí (zbytek použijeme na posyp). Když se již těsto nelepí na vařečku přeneseme ho na vál a ještě cca 10 minut propracováváme, pak necháme na teple vzejít (trvá cca 2 hodiny). Poté rozdělíme těsto na poloviny a každou polovinu na 6 kusů, které vyválíme do pramenů a spleteme vánočky. Takto připravené vánočky (snažíme se je dělat do nejvyšší a nejužší) necháme ještě půl hodiny kynout na plechu a mezitím si předehřejeme troubu (horkovzdušná na 200 stupňů). Před vložením do trouby vánočky potřeme rozšlehanými bílky a posypeme nakrájenými mandlemi (vhodné je podložit je pečícím papírem). Nejprve necháme vánočky zapéct (5-10 minut), poté snížíme teplotu na 140-150 stupňů (ponecháme po dobu cca 15 minut) a poté dopekáme mírným teplem (cca 100 stupňů) opět 15-20 minut. Zda je vánočka upečená zjistíme vpíchnutím špejle, pokud se těsto nechytá, máme hotovo. Vlažnou cukrujeme obilným mlékem nebo cukrem dle chuti. Výborná je ještě vlažná, ale skvěle chutná i druhý a další den.
Autor: lyly

Obchod Apetit