Suroviny
Těsto
mouka pšeničná hladká
40
tuk
1
bal
zakysaná smetana
1
bal
moučkový cukr
na obalení
vanilkový cukr
1
bal
Náplň
mák celý
25
mletý
krupicový cukr
10
citronová kůra
z 1 citronu
mléko
1
vařící
Mák smícháme s cukrem a zalijeme vařícím mlékem. Pozor: zaléváme opatrně, jinak přelijeme a budeme muset zahušťovat. Pokud se to přesto stane, zahustíme nadrobenými piškoty. Ochutíme citronovou kůrou.
Ze surovin připravíme hladké těsto, dobře vypracujeme a rozdělíme na 6 bochánků, které přikryjeme fólií a dáme nejméně na dvě hodiny do lednice odpočinout. Mezitím si připravíme náplň, jak je uvedeno shora. Z každého bochánku vyválíme kruh, který rozdělíme přes střed (použijeme rádýlko) na osm dílků. Na širší stranu dílku lžičkou nanášíme nádivku a rolujeme do tvaru rohlíčku, který klademe na vymazaný plech. Potíráme rozšlehaným vejcem a pečeme zhruba 30 minut při 200° C. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.