Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Gerštloto paní Darinky Kizekové

Díky předpečení získají těstoviny báječnou chuť. Opečené a vychladlé je můžete skladovat ve šroubovací sklenici.

Vydání: 2011/2
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
PT45M
Vaření 0:45
Těstoviny Východoevropská

Ingredience

    • vepřové sádlo (1 vrchovatá lžíce)
    • 2 středně velké cibule, nadrobno
    • 500 g vepřové kýty, na kostky
    • 4–5 drobných hnědých žampionů nebo lesních hub, nakrájených na plátky
    • sůl a mletý pepř
    • mletá červená paprika (sladká + trocha pálivé)
    • 500–750 ml vody nebo vývaru (my jsme použili kuřecí)
    • 2 hrsti mraženého hrášku

    NA GERŠTLE/DROPKI

    • 2 vejce
    • hrubá mouka (množství podle toho, kolik jí vejce pojmou)

Příprava jídla

1 Vejce rozklepněte do misky, přidejte špetku soli a postupně přisypávejte hrubou mouku a zpracovávejte, aby vzniklo tvrdší těsto. Na hrubém struhadle ho nastrouhejte po celé ploše plechu. Pak ho upečte v troubě při cca 170 °C dozlatova (trvá to zhruba deset minut). Upečené gerštle přejeďte na plechu válečkem, nebo je prostě rozlámejte na hrudky.

2 V širším hrnci osmahněte na sádle cibuli, přidejte osušené maso a zprudka opečte. Osolte, opepřete, poprašte paprikou (vše podle chuti), přidejte houby, krátce opečte. Pak vše podlijte trochou horké vody a zhruba pětadvacet minut duste.

3 Přilijte zhruba půl litru vody nebo vývaru a vsypte rozdrobené gerštle. Za občasného míchání vařte, dokud těstoviny ,nevypijí‘ všechnu tekutinu, pokud by tekutina zmizela a těstoviny byly stále tvrdé, přilijte další vodu nebo vývar.

4 Horké gerštloto promíchejte s hráškem a hned podávejte.

Recept je převzatý z knihy Chírni apetik vinšujem. Tradičná gastronómia Myjavska. Autorka: Viera Feriancová

 

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Fazulovica (čili fazolová polévka s nudlemi)

30x báječné houbové recepty

Přidat komentář