Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Runebergovy bábovičky

Původní dortíky vynalezla básníkova žena Fredrika, časem se začaly péct v mnoha podobách. Autor slov finské hymny Johan Ludvig Runeberg je prý snídal hojně prolité alkoholem.

Vydání: 2011/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 30 minut
PT20M
Pečení 0:20

Ingredience

    • 100 g másla
    • 50 ml smetany ke šlehání
    • 1 vejce
    • 50 g krupicového + 50 g přírodního cukru
    • pár kapek likéru Amaretto
    • 120 g hladké mouky
    • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
    • 50 g mletých mandlí
    • 30 g rozdrcených zázvorových sušenek (gingerbread, spekulatius)
    • 1 lžička vanilkového cukru

    NA OZDOBU A PROLITÍ

    • švédský punč, kvalitní rum či brandy
    • pár čerstvých malin (nemusí být)
    • malinový džem

    NA POLEVU

    • moučkový cukr + 1 bílek
    • mandlové aroma (nemusí být)

Příprava jídla

1 Zahřejte troubu na 180 °C. Rozpusťte máslo a nechte ho trochu zchladnout. Smetanu vyšlehejte do měkkých špiček. Vejce vyšlehejte s cukry do pěny, pak vešlehejte amaretto, rozpuštěné máslo a šlehačku. Smíchejte zbylé suché přísady a jemně je osmičkovým pohybem vmíchejte do tekutých. Šest malých (90 ml) válcových formiček (mohou být i na muffiny) vymažte máslem a lžící do nich rozdělte těsto. Dejte na 15 až 20 minut do vyhřáté trouby.

2 Upečené koláčky (ze správně upečených vyjde suché párátko) vyjměte z trouby, propíchejte párátkem a podle chuti pokropte alkoholem (pro děti můžete použít ohřátý malinový sirup). Nechte je půl hodiny odstát. Až budou bábovky pořádně provlhlé, jemně je vyjměte z forem a obraťte. Jsou-li spodky koláčků hrbolaté, napřed je opatrně seřízněte vroubkovaným nožem, aby stály rovně.

3 Na vršku koláčků vykrojte lžičkou malou prohlubeň a vyplňte ji džemem. Připravte velmi hustou polevu z bílku a moučkového cukru, můžete ji ovonět trochou mandlového aroma. Po obvodu koláčků naneste sáčkem polevu, a chcete-li, do středu na džem posaďte maliny.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Spisovatelské menu

Omeleta Arnolda Bennetta

Voltairův drůbeží vývar

Biftek Chateaubriand

Polévka à la Mór Jókai

REKLAMA

Přidat komentář