Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Polévka à la Mór Jókai

Maďarský buditelský spisovatel Jókai pocházel z Komárna a miloval tuhle polévku, nyní zvanou Jókai bableves, která dodnes patří mezi desítku nejoblíbenějších maďarských jídel.

Vydání: 2011/3
Autor:
Hodnocení:
12 (hlasů)
Počet porcí: 6-8
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H
Vaření 1:00
Polévka Ostatní

Ingredience

    • 200 g suchých červených a/nebo bílých fazolí, namočených den předem
    • 600 g uzeného vepřového kolena s kostí
    • 100 g mrkve + 100 g kořenové petržele + 50 g celeru, vše očištěné a v celku
    • 3 nohy maďarské paprikové klobásy (milé překvapení: Maďarka z Krásna)
    • 3 lžíce sádla
    • 3 lžíce hladké mouky
    • 30 g cibule
    • 1–2 stroužky česneku, prolisované
    • mletá paprika, sůl
    • těstoviny csipetke (viz níže)
    • zakysaná smetana k podávání

Příprava jídla

1 Namočené fazole slijte, propláchněte a dejte spolu s kolenem do hrnce s 2–2,5 l studené vody. Přidejte mrkev, petržel, celer a celé klobásy. Vařte na mírném ohni, aby vše změklo asi hodinu.

2 Vylovte všechno až na fazole, zeleninu vyhoďte. Až maso trochu zchladne, oberte ho a nakrájejte, klobásy nakrájejte na kolečka. Udělejte světle zlatavou jíšku ze sádla, mouky a cibule, pak přidejte česnek a trochu papriky a polévku zahustěte.

3 Koleno a klobásu vraťte do polévky, přiveďte k varu a přidejte těstoviny. Až budou uvařené, podávejte polévku se zakysanou smetanou. Dosolte, jen pokud je to nutné.

Csipetke (čipetke)

Z cca 100 g hladké mouky a 1 velkého vejce vypracujet pevné pružné těsto. Zabalte ho do plastové fólie a nechte asi hodinu odležet v chladnu. Krátce je prohněťte, vyvalujte hádky silné jako tužka. Olamujte z nich kousky a zplošťujte je. Pokládejte je na vál v jedné vrstvě a poprašte je trochou mouky, aby nevysychaly.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Fazolová polévka

Omeleta Arnolda Bennetta

Voltairův drůbeží vývar

Biftek Chateaubriand

Runebergovy bábovičky

REKLAMA

Přidat komentář