
Čokoládový dort (Tarte au chocolat)
Dort můžete ozdobit čokoládovými hoblinami. Rozehřejte tmavou čokoládu a nalijte ji na pomaštěný plech. Po zatuhnutí z ní ostrým nožem odškrabujte hobliny.
Ingredience
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- 220 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 125 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 200 g rozpuštěné čokolády na vaření
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce ovocného likéru, např. chambord
- 1 lžíce strouhané pomerančové kůry
- 250 g čokolády na vaření
- 375 ml smetany ke šlehání
NA POLEVU
Příprava jídla
1 Nejdřív připravte polevu. Do vroucí smetany přidejte kousky čokolády, promíchejte a nechte rozpustit. Dejte do chladu.
2 Z jedné lžíce cukru, droždí a několika lžic vlažného mléka si připravte kvásek. V míse utřete máslo s cukrem do světlého krému. Přidejte čokoládu, likér a strouhanou pomerančovou kůru. Do prosáté mouky s kakaem přilijte kvásek a střídavě přidávejte mléko, rozšlehaná vejce a máslový krém. Těsto vlijte do dortové formy vyložené pečicím papírem a nechte 20 minut nakynout.
3 Pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Po vychladnutí dort potřete smetanovo-čokoládovou polevou.
TIPY & TRIKY
- Použijte co nejlepší čokoládu, aspoň s 35 procenty kakaové sušiny.
- Chambord je luxusní ostružinový likér, na internetu ho koupíte za přibližně 500 Kč.
Recept je převzatý z kuchařky Iveta & sladká Francie.
Přidat komentář