Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Génoise s ovocem (Génoise aux fruits)

Cihla francouzské cukrařiny. Piškotové těsto, ze kterého se dá vystavět nespočet dortů.

Vydání: 2011/3
Autor:
Hodnocení:
36 (hlasů)
Počet porcí: na 6 řezů
Doba přípravy: Více než hodinu
PT30M
Pečení 0:30
Dort Francouzská

Ingredience

    • 120 g hladké mouky
    • špetka soli
    • 4 vejce pokojové teploty
    • 120 g moučkového cukru
    • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
    • 55 g přepuštěného másla (zchladlého!)

    NA NÁPLŇ

    • 450 g čerstvých jahod
    • 3 lžíce moučkového cukru
    • 500 ml šlehačky
    • 1 lžička vanilkového extraktu

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem, dno vyložte pečicím papírem a vysypte moukou. Připravte si vodní lázeň. Do mísy dejte vejce a vložte do vodní lázně, voda nesmí vřít. Postupně přidávejte cukr a šlehejte aspoň 10 minut, až je směs krémová a po vytažení metliček zůstanou na povrchu vlnky. Sundejte z plamene a přidejte vanilkový extrakt. Míchejte, dokud směs úplně nevychladne.

2 Sůl smíchejte s moukou. Třetinu krému přidejte k přepuštěnému máslu, do zbytku krému přimíchejte dvě třetiny mouky. Pak obě hmoty spojte dohromady a dosypte zbytek mouky. Vlijte do formy a pečte asi 30 minut. Vršek dortu by měl být zlatavý a boky by se měly odlepovat od formy. Vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout.

3 Smetanu ušlehejte s cukrem a přidejte vanilkový extrakt. Dort rozřízněte na dvě půlky. Spodní díl potřete třetinou krému. Na krém dejte jahody posypané dvěma lžícemi cukru a potřete je druhou třetinou krému. Navrch přiklopte druhou půlku korpusu a potřete ji zbývajícím krémem (anebo dort stejně jako my jen jednoduše poprašte moučkovým cukrem). Dejte ztuhnout do lednice.

TIPY & TRIKY

  • Dbejte na to, aby při spojování měly všechny suroviny stejnou teplotu, v opačném případě se těsto může srazit.
  • Do šlehačky můžete přidat jeden balíček ztužovače. Líp a delší dobu drží tučná, 40% smetana ke šlehání.
  • Není to sice moc hygienické, ale jahody do dortu je lepší neumývat. Pokud vám to nedá, oplachujte je v celku, opravdu rychle a jednu po druhé zlehka a důkladně osušte ubrouskem.

 

Recept je převzatý z kuchařky Iveta & sladká Francie.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jarní oběd

Piškotové dezerty

Čokoládový dort (Tarte au chocolat)

REKLAMA

Přidat komentář