
Uživatelský
recept
recept
slzy štěstí
Popis receptu:
recept jsem vymyslela tatínlovy k narozeninám
Autor: Alžběta Machová
Počet porcí: 12
Doba přípravy: Více než hodinu
Ingredience
-
Korpus- 5 vajec
175g cukru krupice
175g hl. mouky
½ sáčku kypřícího prášku
1 vanilkový cukr Labeta
50g másla (rozpuštěného)
75 g vlašských ořechů,opražených a najemno nasekaných
2 lžičky instantní kávy smíchané na pastu s troškou vody
karamelový krém- 250 g cukru krupice
500 ml smetany ke šlehání
čokoládová pěna- 500 ml smetany ke šlehání nejméně 30%
200 g kvalitní tmavé čokolády
dále: 400g kvalitní tmavé čokolády
100g bílé čokolády milka
250 ml smetany na šlehání
moučkový cukr
12 hladkých folii dlouhých 29 cm a širokých 7 cm
Příprava jídla
Zahřejeme troubu na 200 stupňů . Plech vyložte pečícím papírem. Vejce vyšlehejte s cukry do pěny, pak zlehka všlehávejte mouku ,kypř.prášek,špetku soli,kávu,máslo,ořechy.Naneseme na plech a pečeme 12-15 min.
Smetanu ohřejeme společně s čokoládou. Vše pořádně mícháme. Hmotu necháme vychladit v lednici do 2. dne . Při plnění hmotu pořádně vyšleháme
Cukr nasypte do hrnce a nechte ho roztavit. Odolejte pokušení ochutnat, pálí jako čert! Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu. Buďte opatrní, může vzkypět! Vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí. A pak vás čeká zkouška ohněm: skvělou karamelovou hmotu musíte dát chladit do lednice (nejlépe na čtyřiadvacet hodin).
Polovinu karamelu opatrně vešleháme do 250ml našlehané smetany a 2.polovinu necháme na plnění.
Tmavou a bílou čokoládu roztavíme ve vodní lázni každou zvlášť. Na folie udělejte čmárance bílou čokoládou ,necháme trošku zaschnout a celou folii potřeme tmavou čokoládou, necháme trošku zaschnout aby čokoláda nestékala, ale folie byli ještě ohebné ,stočíme do kapky a přidržíme pomocí kolíčku , dáme do chladu pořádně ztuhnout.ZE zbytku tmavé čokolády uděláme pomocí zdobičky na perníčky 12 mřížek na pečící papír a z bílé 12 kapiček Z korpusu vykrájíme 24 kapiček stejné velikosti jako je čokoláda. 1.Korpus dáme na dno čokoládové kapky , na ni karamelový krém, zakryjeme druhou korpusovou plackou ,na niž dáme lžičku karamelu a čokoládovou pěnu, to celé zakryjeme ušlehanou smetanou se lžičkou mouč. Cukru . ozdobíme čokoládovou mřížkou ,placičkou a kapkou karamelu,při podávání opatrně sloupneme folii.
Přidat komentář