Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Velikonoční koláč

Velikonoční koláč čili torta pasqualina patří k italským Velikonocům podobně jako k našim nádivka. Je lahodně lehký a chutnat vám bude po celý rok.

Vydání: 2008/3
Autor:
Hodnocení:
11 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Více než hodinu
+ odležení
PT45M
Pečení 0:45
Koláč Italská

Ingredience

    • máslo a hrubá mouka na vysypání formy
    • vejce na potření

    NA LISTOVÉ TĚSTO (můžete použít i kupované)

    • 125 g hladké mouky 00
    • 100 g másla
    • špetka soli

    NA NÁPLŇ

    • 500 g špenátu (nebo 300 g špenátu a 200 g mangoldu nebo mladých listů červené řepy)
    • 1 svazek rukoly
    • 2 lžíce strouhanky, namočené do mléka a vyždímané
    • 300 g ricotty (italského čerstvého sýra)
    • 3 lžíce strouhaného parmazánu, případně sýra pecorino romano (viz Něco navíc)
    • 5 vajec
    • sůl a pepř, případně i strouhaný muškátový oříšek

Příprava jídla

1. TĚSTO Z 25 g mouky a 100 g másla uhněťte kouli a dejte ji do chladu. Ze zbývajících 100 g mouky, 50–75 ml vody (přilévejte postupně) a soli vypracujte těsto. Trochu ho rozválejte, aby vznikl obdélník, a doprostřed položte máslovou kouli. Pak přeložte všechny čtyři rohy tak, aby koule zůstala uprostřed.

2. SKLADY Těsto rozválejte na obdélník o centimetrové tloušťce a nadvakrát přeložte delší strany do středu tak, aby byly na sobě čtyři vrstvy. Třikrát zopakujte; mezi jednotlivými koly nechte těsto půl hodiny odpočívat. Až do chvíle, kdy budete těsto potřebovat, ho uchovávejte v lednici.

3. FORMA Formu o průměru dvacet centimetrů vymažte máslem a vysypte moukou. I se stěnami ji vyložte plackou rozválenou zhruba ze dvou třetin listového těsta.

4. NÁPLŇ Listy špenátu a rukoly (případně i mangoldu) spařte v cedníku. Nechte okapat, jemně vyždímejte a nasekejte nadrobno. Vložte do mísy a smíchejte se strouhankou, ricottou, parmazánem a dvěma vejci, pořádně osolte a opepřete. Podle chuti přidejte strouhaný muškátový oříšek.

5. VEJCE Do formy vyložené těstem rozložte náplň. Utvořte tři dolíky a do nich rozklepněte zbývající vajíčka.

6. VÍKO Náplň přiklopte plackou z těsta a okraje spojte s plackou, jíž je vyložená forma. Můžete vykrojit nebo vypíchnout několik ozdobných otvorů, aby odváděly páru. Pokud chcete, ještě ozdobte těstem. Potřete prošlehaným vejcem a pečte při střední teplotě (180 °C, horkovzdušná 160 °C) pětačtyřicet minut.

Něco navíc: Koláč je velmi jemný. Pokud toužíte po výraznější sýrové chuti, vynechte strouhanku a parmazánu použijte 100 g, ale méně solte.

Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář