Suroviny
Postup
Rebarboru opláchneme, začistíme konce a rozkrájíme ji na stejně velké kostičky. Vše zasypeme cukrem a počkáme, až reveň pustí šťávu.
Do větší mísy prosejeme mouku společně s práškem do pečiva. Přidáme změklý tuk, cukr, špetku soli, vanilkový cukr, vejce, mléko, důkladně promícháme a vypracujeme těsto.
Připravené těsto vyválíme a položíme na tukem vymazaný plech (těsto by mělo lehce přečnívat přes okraj plechu).
Štávu z reveně slijeme a doplníme vodou na 375 ml.
V zakysané smetaně rozmícháme pudink v prášku, směs přidáme do šťávy z rebarbory a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme ještě dvě minuty.
Do vzniklé pudinkové hmoty postupně vmícháme změklý tuk a rozšlehaná vejce.
Teplým pudinkem potřeme těsto, navrch poklademe rebarboru a pečeme ve středně vyhřáté troubě přibližně 45 minut.
Hotový koláč před podáváním zlehka pokapeme rozpuštěným máslem a zasypeme moučkovým cukrem.
Foto ilustrační, zdroj: Flickr.com