Čokoládový dort s vůní mandarinky a koření

Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Ejhle, tenhle recept byl tak chutný, že obrázek k němu někdo zbaštil.
Zkuste ho uvařit a budeme moc rádi, když se s námi o novou fotku podělíte.
sdílet:

Čokoládový dort s vůní mandarinky a koření

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny

Suroviny

Na těsto
čokoláda 150 g
se70 - 85 % kakaa (ideálně Fair Trade)
máslo 150 g
změklé, kousek na vymazání formy
vejce 6 ks
moučkový cukr 250 g
ovoněný pravou vanilkou (lze použít i vanilkové aroma, vanilkový cukr)
mandle 100 g
mleté
skořice 1 PL
hřebíček špetka
mletý
mandarinková kůra
nastrouhaná
káva instantní 8
v prášku, nerozpuštěná, lze použít i špaldovou nebo 4 lžičky instantní kávy
Na ozdobu
mandle 50 g
lupínky
šťáva z mandarinky
máslo 15 g
krupicový cukr 1 PL
skořice 1 PL
mletá
1. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažeme máslem. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů (s horkovzduchem méně) 2. Rozpustíme máslo + čokoládu a necháme trochu zchladnout. 3. Vyšleháme do pěny vejce + cukr ovoněný vanilkou. 4. Opatrně vmícháme mleté mandle, všechno koření a kávu (prášek / granulky) 5. Nakonec opatrně vmícháme čokoládovou hmotu. 6. Vlijeme do formy a pečeme cca 35 minut. Uprostřed musí být i po upečení vláčný. 7. Z dortové formy vyjímáme až úplně vychladlý. Pozor, je hodně křehký! 8. V pánvi rozpustíme máslo a přidáme šťávu z mandarinky, skořici a cukr. Za stálého míchání připravíme karamelovou hmotu - doba přípdavy záleží na množství šťávy z mandarinky. Míchejte a kontrolujte konzistenci - až bude karamel po vyjmutí vařečky dělat "vlásky" a tuhnout, zkuste ho nechat zchladnout a ochutnejte, zda má dobrou chuť a konzistenci. Pozor, neochutnávejte rovnou, je hrozně horký!:) Až má karamel správnou konzistenci, vmíchejte lupínky. Poté dejte stranou třeba na pečící papír a nechte zchladit. Vychladlé je rozdrobte a ozdobte dort.
Autor: sipkova

Obchod Apetit