Suroviny
Na těsto
čokoláda
150
g
se70 - 85 % kakaa (ideálně Fair Trade)
máslo
150
g
změklé, kousek na vymazání formy
vejce
6
ks
moučkový cukr
250
g
ovoněný pravou vanilkou (lze použít i vanilkové aroma, vanilkový cukr)
mandle
100
g
mleté
skořice
1
PL
hřebíček
špetka
mletý
mandarinková kůra
nastrouhaná
káva instantní
8
v prášku, nerozpuštěná, lze použít i špaldovou nebo 4 lžičky instantní kávy
Na ozdobu
mandle
50
g
lupínky
šťáva z mandarinky
máslo
15
g
krupicový cukr
1
PL
skořice
1
PL
mletá
1. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažeme máslem. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů (s horkovzduchem méně)
2. Rozpustíme máslo + čokoládu a necháme trochu zchladnout.
3. Vyšleháme do pěny vejce + cukr ovoněný vanilkou.
4. Opatrně vmícháme mleté mandle, všechno koření a kávu (prášek / granulky)
5. Nakonec opatrně vmícháme čokoládovou hmotu.
6. Vlijeme do formy a pečeme cca 35 minut. Uprostřed musí být i po upečení vláčný.
7. Z dortové formy vyjímáme až úplně vychladlý. Pozor, je hodně křehký!
8. V pánvi rozpustíme máslo a přidáme šťávu z mandarinky, skořici a cukr. Za stálého míchání připravíme karamelovou hmotu - doba přípdavy záleží na množství šťávy z mandarinky. Míchejte a kontrolujte konzistenci - až bude karamel po vyjmutí vařečky dělat "vlásky" a tuhnout, zkuste ho nechat zchladnout a ochutnejte, zda má dobrou chuť a konzistenci. Pozor, neochutnávejte rovnou, je hrozně horký!:)
Až má karamel správnou konzistenci, vmíchejte lupínky. Poté dejte stranou třeba na pečící papír a nechte zchladit. Vychladlé je rozdrobte a ozdobte dort.