Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Čokoládový dort s vůní mandarinky a koření

Popis receptu: 
dort z kuchařky "Vánoce s Nigellou"
Autor: Hana Sípková
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do hodiny

Ingredience

    Těsto: 150 g čokolády se 70 - 85% kakaa (ideálně Fair Trade) 150 g změklého másla (+ kousek na vymazání formy) 6 vajec 250 g moučkového cukru ovoněného pravou (lze v krajní nouzi nahradit vanilinovým cukrem nebo vanilkovým aroma) 100g mletých mandlí 1 lžička mleté skořice špetka mletého hřebíčku nastrouhaná kůra z jedné (bio)mandarinky 8 lžiček kávy caro nebo špaldové atp. (myšleno prášku / nerozpuštěného) a nebo 4 lžičky instantní kávy (granulek) Karamelové mandličky na zdobení: 50 g mandlových lupínků šťáva z 1 mandarinky 15 g másla 1 lžíce krupicového cukru 1/4 lžičky mleté skořice

Příprava jídla

1. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažeme máslem. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů (s horkovzduchem méně) 2. Rozpustíme máslo + čokoládu a necháme trochu zchladnout. 3. Vyšleháme do pěny vejce + cukr ovoněný vanilkou. 4. Opatrně vmícháme mleté mandle, všechno koření a kávu (prášek / granulky) 5. Nakonec opatrně vmícháme čokoládovou hmotu. 6. Vlijeme do formy a pečeme cca 35 minut. Uprostřed musí být i po upečení vláčný. 7. Z dortové formy vyjímáme až úplně vychladlý. Pozor, je hodně křehký! 8. V pánvi rozpustíme máslo a přidáme šťávu z mandarinky, skořici a cukr. Za stálého míchání připravíme karamelovou hmotu - doba přípdavy záleží na množství šťávy z mandarinky. Míchejte a kontrolujte konzistenci - až bude karamel po vyjmutí vařečky dělat "vlásky" a tuhnout, zkuste ho nechat zchladnout a ochutnejte, zda má dobrou chuť a konzistenci. Pozor, neochutnávejte rovnou, je hrozně horký!:) Až má karamel správnou konzistenci, vmíchejte lupínky. Poté dejte stranou třeba na pečící papír a nechte zchladit. Vychladlé je rozdrobte a ozdobte dort.
REKLAMA

Přidat komentář