Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Božský svatební dort

Moderní, sympatický, krásný… zkrátka úžasný. Takový ženich je vzácností, ale my vám představujeme dort přesně s těmito vlastnostmi. Korpusy s krémem z tmavé čokolády se ukrývají pod polevou z bílé čokolády a spoustou ovoce. Jeho osudovou přitažlivost poznáte hned, jak do něj zakrojíte! Podávejte ho se šlehačkou a s omáčkou z čerstvého ovoce.
Vydání: 2006/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: asi na 60 řezů
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 3 a půl hodiny
P
Dort

Ingredience

    NA 15cm KORPUS
    • 100 g tmavé čokolády, rozpuštěné
    • 125 g másla, změklého
    • 175 g krupicového třtinového cukru
    • 2 velká vejce
    • 70 g hladké mouky

    NA 23cm KORPUS
    • 250 g tmavé čokolády, rozpuštěné
    • 325 g másla, změklého
    • 425 g krupicového třtinového cukru
    • 6 velkých vajec
    • 125 g hladké mouky

    NA 30cm KORPUS
    • 400 g tmavé čokolády, rozpuštěné
    • 500 g másla, změklého
    • 700 g krupicového třtinového cukru
    • 10 středně velkých vajec
    • 280 g hladké mouky

    NA POLEVU
    • 1 l zlatého sirupu
    • 2 kg bílé čokolády
    • moučkový cukr na poprášení

    NA KRÉM
    • 300 g másla, změklého
    • 700 g moučkového cukru
    • 100 ml smetany ke šlehání
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 200 g tmavé čokolády

    NA OZDOBENÍ
    • 3 lžíce vodky
    • 50 g bílé čokolády, rozpuštěné, na slepování
    • 600–700 g sezonního ovoce
    • lesní ovoce a šlehačka k podávání

Příprava jídla

1. Nejdřív si upečte korpusy. Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Formy vyložte pečicím papírem. Čokoládu rozpusťte, nechte ji zchladnout, ale nenechte ji ztuhnout. Na každý korpus zvlášť mezitím utřete máslo s cukrem do pěny a postupně zašlehávejte vejce. Pokud má směs tendenci se srážet, přidejte trochu mouky. Za stálého míchání zašlehejte čokoládu a nakonec mouku.

2. Těsto rozdělte do forem a postupně pečte – nejmenší korpus se peče 40–45 minut, prostřední 1 hodinu a 10 minut a největší 1 hodinu a 40 minut). Upečený korpus má na sobě slabou krustičku, a když nádobou jemně zatřesete, uprostřed se ještě chvěje. Nechte ho vychladnout ve formě; pokud se uprostřed trochu propadne, nevadí.

3. Na bílou polevu nalijte do hrnce zlatý sirup, rozlámejte bílou čokoládu, zvolna zahřívejte a za stálého míchání ji nechte rozpustit na hladkou polevu. Směs přeneste do plastového sáčku a nechte ji ztuhnout. Když s ní chcete pracovat, dejte ji na deset sekund do mikrovlnky, aby byla tvárná a vláčná zhruba jako marcipán.

4. Na tmavý čokoládový krém šlehejte máslo 2 minuty do pěny a pak přisypávejte cukr. V kastrůlku zahřejte smetanu a vanilkový extrakt a tekutinou zalijte čokoládu v míse. Míchejte, až se čokoláda rozpustí, je lesklá a hladká. Nechte čtvrt hodiny zchladnout a pak ji zašlehejte k máslu.

5. Korpusy vodorovně prořízněte, promažte je krémem a potřete je i svrchu a po bocích

6. Pokryjte korpusy bílou polevou – každý dvěma vrstvami; první vrstvu potřete vodkou a pak na ni přitiskněte druhou.

7. Sestavte dort, patra slepte rozpuštěnou bílou čokoládou

8. Dort ozdobte sezonním ovocem. Podávejte s (rozvařeným) čerstvým lesním ovocem a se šlehačkou. Spodek dortu můžete omotat stuhou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vanilkový dort s malinovým krémem

Dort pro každou příležitost

Dokonalé slavnostní dorty

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tak buď je v receptu chyba, nebo nevím..Dělala jsem to nejmenší patro pro dceru k 3. narozeninám a byla to opravdu katastrofa :(. nakonec jsem musela udělat jiný dort.

Přidat komentář