Postup
Nejprve si nakrájejte cibuli i 3 mrkve na drobné kostičky, rýži propláchněte studenou vodou a přeceďte. V hrnci rozpalte olivový olej, přidejte cibuli a mrkev, obojí za stáleho míchání restujeme asi pět minut, poté přimícháme rýži. Je nutné stále míchat, aby se rýže nepřichytila,ale jen trochu osmažila a jakoby zprůhlednina.
Po čtyřech minutách přilijeme víno a necháme za stálého míchání odpařit. Mezitím zalijeme bujony 500-800ml horké vody, tímto vývarem podléváme rýži dokud nezměkne. Průběžně ochutnáváme, abychom rýži nepodlili moc a nemuseli čekat dlouho než se tekutina odpaří a tím rýži nerozvařili. U celozrnné se nám to moc nestane,ale u loupané je riziko větší.
Když se rýže vaří připravíme si pyré, ano zase z mrkve :) Tímto pyré se rizoto krásně zahustí bez použití hodně másla a parmazánu. Nejprve dáme vařit zbylé 4 mrkve ( oloupané a nakrájené na větší kousky ) do menšího kastrolu s vodou, trochou sole a kousíčkem másla, který dodá mrkvi dokonalou chuť. Voda by měla sahat jen lehce nad okraj mrkve.
Vaříme do měkka, jakmile je mrkev uvařená mělo by být vody jen velmi málo, pokud jí je hodně trošku slijeme a zbytek ponorným mixerem rozmixujeme na hladké pyré do kterého přidáme podle chuti nakrájenou pažitku,která s mrkvičkou dokonale ladí.
Když je rýže měkká necháme vývar téměř odařit, pozor musíme míchat častěji,aby se nám rizoto nepřichytilo.
Pak vmícháme celé pyré, což nám rizoto krásně zahustí, přidáme trochu nastrouhaného pecorina, množství opět podle naší chuti. Ochutíme pepřem, solí a ihned podáváme. Již není nutné sypat pecorinem, chuť je naprosto dokonalá...hmmm myslím, že zítra půjdu doplnit zásoby rýže :)))
Foto: Pixabay.com