Suroviny
mouka pšeničná hladká
750
g
droždí
1
kostka
cukr
1
PL
voda
vlažná
olej
na podmazání
1.Mouku osolíme špetkou soli, kvasnice smícháme s cukrem a vlažnou vodou asi 100 ml. 2.Po deseti minutách postupně naléváme kvásek do mísy s prosetou moukou. Propracujeme a nakonec přidáme 1 lžíci rostlinného oleje. Necháme pod utěrkou nakynout asi jeden a půl hodiny. 3.Pracovní plochu poprášíme hlad. moukou, lžící vykrajujeme kopečky těsta o velikosti koblihy. Plech vymastíme v místě, kde se budou péct rozpeky. Kopečky těsta přendáme na plech a necháme ještě 20 min. kynout na plechu. 4.Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 min, při teplotě 180C. Podáváme jako přílohu namísto houskových knedlíků k vařenému kysanému zelí, s vepřovým kachnou atp.