
Uživatelský
recept
recept
Podzimní hruškový koláč
Popis receptu:
Famozny kolac ktory vsetkym chuti
Autor: Danica Bozikova
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do hodiny
Ingredience
-
Připravíme si křehké těsto:
250 g polohrubé mouky
125 g moučkového cukru
125 g másla (event. Hery)
špetka soli
1 vejce
lžíce jemné strouhanky
Na náplň hruškového koláče:
hrušky ( mami, ja som dala 2 hrušky a 1 jablko)
1 kelímek kysané smetany
2 vejce
moučkový cukr
Příprava jídla
Báječný recept na můj podzimní hruškový koláč (proč ne s ořechovou nádivkou?)
Připravíme si křehké těsto:
Do mouky přidáme cukr, špetku soli a promícháme v míse. Přidáme nakrájené změklé máslo nebo jiný tuk na pečení, 1 celé vejce a šikovně prsty jedné ruky prohněteme. Tuk se spojí s moukou a vejcem. Na vále těsto dobře propracujeme a necháme ho v chladu odpočinout. Křehké těsto si můžeme připravit předem a klidně do zásoby. Pobyt v chladničce mu jedině prospěje.
Kulatou koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto vtlačíme do formy a vymáčkneme vyšší okraje. Těsto propícháme vidličkou a zlehka vysypeme jemnou strouhankou. V tuto chvíli můžeme rozpálit troubu na 180 °C.
Hrušky přepůlíme, oloupeme, vyřízneme jaderník a vyplníme jimi celé dno koláčové formy. Máme-li ořechovou nádivku, můžeme jí vyplnit místa po jaderníku (nádivka být nemusí, nebo postačí jenom ořechy). Kysanou smetanu prošleháme s vejci a moučkovým cukrem a zalijeme touto směsí hruškový koláč. Vložíme do trouby a 40 minut pečeme při 180 °C tak dlouho, až povrch koláče udělá zlaté puchýřky. Je hotovo a můžeme si na koláči smlsnout ještě za tepla.
Ja som piekla cca 5o min..... cmuk D.
Přidat komentář