
Koláč s rajčaty a ricottou
Zelená rajčata na fotografii jsou nedozrálé plody odrůdy Tondo liscio. Existují však rajčata, která zůstávají zelená i na vrcholu zralosti.
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 80 g najemno nastrouhaného parmazánu
- 150 g studeného másla, nakrájeného na kousky
- 1 lžička vloček mořské soli
- 1 vejce
- 1 lžíce studeného mléka
- 5 různých rajčat (nebo zhruba 500 g různobarevných malých) i kumato, nakrájených na plátky
- 60 ml červeného vinného octa
- 2 lžíce panenského olivového oleje + na vymazání formy
- 500 g ricotty, žervé, chutného čerstvého měkkého tvarohu nebo okapaného sýra cottage
- 3 hrsti mátových lístků
- ochucená sůl (nejlépe papriková nebo celerová) a čerstvě mletý pepř
Příprava jídla
1 Troubu rozehřejte na 180 °C. Mouku, parmazán, máslo a sůl dejte do mísy v robotu a zpracujte na jemnou drobenku (asi 1–2 minuty). Přidejte vejce a mléko a vytvořte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na půl hodiny do chladničky.
2 Koláčovou formu o průměru 32 cm (nejlépe s vyjímatelným dnem) lehce vymažte olejem. Mezi dvěma kusy papíru na pečení rozválejte vychlazené těsto na kolo o průměru 34 cm. Plát vmačkejte do formy a po celé ploše ho propíchejte vidličkou. Dejte na něj pečicí papír, posypte luštěninami či rýží a ,naslepo‘ pečte 15 minut. Pak sejměte závaží i papír a asi 10 minut dopékejte, aby se těsto propeklo a zezlátlo. Vyjměte ho z trouby a nechte vychladnout.
3 Rajčata, ocet a olej dejte do mísy a promíchejte. Korpus potřete ricottou. Navrch naskládejte ochucená rajčata, posypte mátovými lístky a osolte a opepřete. Nakrájejte na kousky a podávejte s vidličkou.
Přidat komentář