Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ryba s květákovým pyré a oreganovým máslem

Nečekaná obměna klasické ryby s bramborovou kaší. Až ji ochutnáte, budete nadšení.

Vydání: 2011/9
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
PT20M
Vaření 0:20
Zelenina Středomořská

Ingredience

    • 1 kg květáku, nakrájeného či rozebraného na růžičky
    • 250 ml smetany ke šlehání
    • 750 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
    • 1 lžíce studeného másla, nakrájeného
    • 4 filety z bělomasé ryby s kůží (každý cca 200 g), my jsme měli candáta, ale hodí se i jeseter, štika či mořské ryby
    • olivový olej na potření
    • 80 g másla
    • 2 hrsti čerstvých oreganových lístků
    • 1 stroužek česneku, podrcený
    • 1 lžíce bílého balzamikového octa
    • sůl

Příprava jídla

1 Do rendlíku vložte květák, smetanu a vývar a přiveďte k varu na vysokém plameni. Stáhněte oheň a mírně vařte cca 20 minut doměkka. Květák slijte, trochu tekutiny přitom uchovejte. Květák umixujte v robotu se dvěma lžícemi tekutiny z vaření, lžící másla a solí podle chuti dohladka. Odložte a udržujte teplé.

2 Rozpalte nepřilnavou pánev, rybu potřete olejem a opečte nejprve kůží dolů dozlatova a křupava, 4–5 minut. Obraťte ji a z druhé strany opékejte 3–4 minuty, aby se prohřála. Vyjměte z pánve a udržujte teplé. Do pánve vložte máslo a oregano a minutu zahřívejte. Sejměte z ohně a vmíchejte česnek a ocet. Na talíře nandejte pyré, na něj posaďte rybu a přelijte oreganovým máslem.

NĚCO NAVÍC
Obměňovat můžete jak rybu, tak také bylinky – záleží jen na tom, co zrovna máte doma; nadchnout by vás mohla třeba čerstvá majoránka.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Menu na říjen

Pizza s květákem, šalvějí a sýrem Raclette

Těstoviny s květákem, slaninou a chilli

Květáková tempura

Květákový krém

Nakládaný květák s topinkami a gorgonzolou

16x lahodný květák

Přidat komentář