
Ryba s květákovým pyré a oreganovým máslem
Nečekaná obměna klasické ryby s bramborovou kaší. Až ji ochutnáte, budete nadšení.
Ingredience
- 1 kg květáku, nakrájeného či rozebraného na růžičky
- 250 ml smetany ke šlehání
- 750 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
- 1 lžíce studeného másla, nakrájeného
- 4 filety z bělomasé ryby s kůží (každý cca 200 g), my jsme měli candáta, ale hodí se i jeseter, štika či mořské ryby
- olivový olej na potření
- 80 g másla
- 2 hrsti čerstvých oreganových lístků
- 1 stroužek česneku, podrcený
- 1 lžíce bílého balzamikového octa
- sůl
Příprava jídla
1 Do rendlíku vložte květák, smetanu a vývar a přiveďte k varu na vysokém plameni. Stáhněte oheň a mírně vařte cca 20 minut doměkka. Květák slijte, trochu tekutiny přitom uchovejte. Květák umixujte v robotu se dvěma lžícemi tekutiny z vaření, lžící másla a solí podle chuti dohladka. Odložte a udržujte teplé.
2 Rozpalte nepřilnavou pánev, rybu potřete olejem a opečte nejprve kůží dolů dozlatova a křupava, 4–5 minut. Obraťte ji a z druhé strany opékejte 3–4 minuty, aby se prohřála. Vyjměte z pánve a udržujte teplé. Do pánve vložte máslo a oregano a minutu zahřívejte. Sejměte z ohně a vmíchejte česnek a ocet. Na talíře nandejte pyré, na něj posaďte rybu a přelijte oreganovým máslem.
NĚCO NAVÍC
Obměňovat můžete jak rybu, tak také bylinky – záleží jen na tom, co zrovna máte doma; nadchnout by vás mohla třeba čerstvá majoránka.
Přidat komentář